S&P snizio kreditni rejting Hrvatske

24.01.2014.

Agencija Standard & Poor's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske sa BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

 

„Smanjenje rejtinga odražava naše stajalište da su mere ekonomske i proračunske politike koje je hrvatska Vlada dosad uvela nedovoljne za podsticanje privrednog rasta i dovođenje javnih finansije na održiviji put. Verujemo da je konkurentnost privrede i dalje slaba, među ostalim, zbog rigidnosti tržišta rada i složenog privrednog okruženja“, navodi u objašnjenju Standard & Poor's.

Rejting Hrvatske podržan je, navodi agencija, važnim srednjoročnim mogućnostima koje proizlaze iz ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a koje se odnose na rešavanje ključnih izazova rasta, konkurentnosti i produktivnosti.

Po mišljenju analitičara agencije, vladajuća koalicija u dve godine otkako je došla na vlast nije uspela uvesti reforme koje bi značajno poboljšale izglede privrede za rast.

„Verujemo da je to odraz političke realnosti i opiranja interesnih grupa, koje koriste dugo ukorenjena prava. Značajne reforme poduprle bi Vladinu strategiju fiskalne konsolidacije i poboljšale izglede za privredni rast. U izostanku mera koje bi značajno unapredile rigidno tržište rada, kao i potaknule izvozni potencijal Hrvatske izvan turističkog sektora, očekujemo samo blagi privredni rast od 2015. godine“, navodi S&P.

Današnjim potezom S&P je snizio rejting Hrvatske ispod nivoa koje drže ostale dve vodeće svetske rejting agencije. Fitch drži rejting Hrvatske na BB+, sa stabilnim izgledima, dok ga Moody's ocenjuje s Ba1, uz takođe stabilne izglede. Kod sve tri agencije rejting Hrvatske je u neivesticijskom području.

Izvor: Jutarnji list