Spor oko raspodele sindikalne imovine

24.01.2014.

Udruženi sindikati Srbije Sloga upozoravaju Vlade Srbije i Crne Gore da ne ulaze u nikakvu diplomatsku proceduru ili ugovor kojim bi se deo prostora Saveza sindikata Crne Gore na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, dao u ruke crnogorske vlade, a što je juče najavio njen potpredsednik i šef diplomatije Igor Lukšić.

,,Sindikalni prostor, nekadašnje SFRJ, SRJ, a sada Srbije na Trgu Nikole Pašića, na jednoj od najreprezentativnijih lokacija u Beogradu biće predmet sudskog spora pred domaćim i međunarodnim sudovima jer se trenutno neosnovano nalazi u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije kao jedinog korisnika.

Zgrada Doma sindikata je trn u oku radništva Srbije i kamen spoticanja za buduće industrijske odnose i socijalni dijalog sindikata i države, jer se ona trenutno najmanje koristi u svrhe sindikalnog  rada, a više u svrhu rentiranja poslovnog prostora bankama i drugim pravnim licima o kojima javnost nije adekvatno i na pravi način obaveštena.

Uzimanjem novca od rente prostora, bez javne kontrole, godinama unazad se kupuje sindikalni mir i amortizuje radničko nezadovoljstvo. Tim novcem se isplaćuju velike apanaže sindikalnim liderima koji ne žive od članarina svojih sindikata, pa samim tim i nisu zainteresovani da ozbiljno stanu u odbranu svog članstva, što svedoči i činjenica u kojoj smo sada, a to je da imamo više od 150 preduzeća u restruktuiranju koja su godinama pljačkana uz blagoslov ovog sindikata koji decenijama unazad  baštini sumnjivu  reprezentativnost.

Podsećamo da je Vlada 2010. godine, bez ikakavog osnova, uz posredovanje Rasima Ljajića, tadašnjeg ministra rada, poklonila 38 miliona dinara Savezu samostalnih sindikata Srbije, za saniranje svojih kreditnih dugova, iako je time prekršila zakon.

Još veći apsurd je da će danas lideri tog sindikata stati pred radnike preduzeća uništene metalske industrije Srbije, koji  imaju male ili nemaju redovne isplate, a pritom oni, sindikalni lideri SSSS – imaju primanja veća i od 200 hiljada po raznim privilegovanim osnovama koje im je država omogućila na štetu radnika koji opravdano zahtevaju minimum poštovanja njihova prava.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će u budućim razgovorima oko izrade Zakona o radu insistirati na uređenju sindikalne scene u Srbiji, utvrđivanju svačije reprezentativnosti, a nakon toga, na osnovu broja članova i ravnomernoj podeli sindikalne imovine, kako sindikat kao institucija zaštite radnika ne bi bila predmet sprdnje kakvu imamo danas baratanjem od 24 000 registrovanih sindikata.

Stoga, svako dalje insistiranje da se taj prostor po svaku cenu preuzme značilo bi otvoreno mešanja Vlade Crne Gore u unutrašnja pitanja Srbije i narušavanje obnovljenih dobrosusedskih odnosa,direktnim mešanjem u međusindikalna pitanja koja Srbija u narednom periodu mora da reši.``

Izvor: Sloga