Ni Vlada ni sindikati ne pomažu radnicima

24.01.2014.

Predsednik USS Sloga, Željko Veselinović, ocenio je da se poslednjih nedelja upalo u apsurdnu situaciju kada Vlada Srbije bukvalno ne funkcioniše u punom kapacitetu, jer se ne rešavaju ekonomski i problemi radnika preduzeća u restruktuiranju.

 

“Vlada ne funkcioniše u punom sastavu, sastaju se neformalne grupe i svi su u nekoj vrsti predizborne euforije, a radnici u još većem problemu jer se niko ne prihvata svojih obaveza da im pomogne. Sve je uslovljeno nedostatkom sredstava koji se očekuju iz kredita i koji su, na žalost - uslovljeni donošenjem sistemskih zakona čiji je proces trenutno ukočen", navodi se u saopštenju USS Sloga.

S druge strane, lideri tzv. reprezentativnih sindikata nakon povlačenja sistemskih zakona iz procedure usvajanja, nastavljaju sa manipulacijama radnicima preduzeća u restruktuiranju jer im takođe ne nude rešenja osim - jednosatnih štrajkova upozorenja koji idu na ruku neodgovornim političarima, amortizujući opravdano nezadovoljstvo radnika i usporavaju proces rašavanja njihovih problema.

"To nije dobro, to neće odvesti nigde, jer je opravdani bes radnika sve veći”, ocenjuje Veselinović i poručuje da će Udruženi sindikati Srbije "Sloga" nastaviti sa podrškom radnicima Želvoza koji deseti dan za redom štrajkuju, i svih drugih preduzeća.

"Za nas je najbolje moguće rešenje da se problemi rešavaju odmah i na najbolji mogući način, da se obezbedi novac, očuvaju radna mesta, pokrene proizvodnja i spreči dalje siromašenje čitavih gradova i mesta u Srbiji“, zaključuje Veselinović.

Izvor: Tanjug