Danas protest sindikata metalske industrije

24.01.2014.

Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS Nezavisnost organizuju danas protest radnika preduzeća u restrukturiranju, koja u najvećem broju pripadaju metalskoj industriji.

 

Na protestu će biti zahtevano povlačenje iz skupštinske procedure predloga zakona o privatizaciji i stečaju, povlačenje iz procedure nacrta zakona o radu, kao i smena ministra privrede Saše Radulovića.

Okupljanje radnika biće u podne na Trgu Nikole Pašića, odakle je zatim predviđena protestna šetnja do zgrade Narodne skupštine, Ministarstva privrede i Vlade Srbije.

U protestu će učestvovati i predsednici svih samostalnih i nezavisnih sindikata dve reprezentativne centrale, kao i predsednici ŠŠ i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

S S S S i UGS Nezavisnost održali su u četvrtak jednosatni štrajk upozorenja u preduzećima u Srbiji, kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu i ponovili zahtev za smenu ministra privrede, a od Vlade Srbije da odredi kompetentne ljude koji će učestvovati u radu na izmenama i dopunama zakona, kao i vraćanje socijalnom dijalogu.

 

Na protest krenulo oko 1.300 radnika iz tri grada

Oko 1.300 radnika iz Kragujevca, Topole i Knića krenulo je za Beograd gde će danas biti održan protest zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju.

Radnici iz ova tri grada krenuli su put Beograda nešto posle osam sati iz Kragujevca, u koloni od 17 spratnih autobusa i 50 automobila, a kako je najavljeno, na protestu će biti zatraženo povlačenje iz skupštinske procedura predloga zakona o privatizaciji i stečaju, predlog nacrta zakona o radu i smena ministra Saše Radulovića. .

"Pored radnika metalske industrije zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju u Kragujevcu, Topoli i Kniću, na protest su krenuli i radnici kragujevačke ``Energetike`` kao i članovi sindikata Skupštine grada Kragujevca i dečjih ustanova", izjavio je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata metalaca Kragujevca Goran Milić.

Izvor: Tanjug