Radnik DIS-a tvrdi da je kažnjen zbog osnivanja sindikata

02.06.2016.

Ivica Kostić u kompaniji DIS radi šest godina, ali njegove nevolje na radnom mestu počinju pre dve godine, kada je odlučio da osnuje sindikat, piše Danas.

Prikupio je dovoljan broj članova i Samostalni sindikat DIS-a dobio je i pismenu dozvolu Ministarstva rada 27. januara 2014. Nakon toga, tvrdi on, počinje maltretiranje i saslušavanje zaposlenih.

Radnik DIS-a tvrdi da trpi maltretiranje zbog sindikalnog organizovanja, direktor kompanije kaže da mobinga nema.

U međuvremenu, Kostić kaže, DIS je oformio svoj sindikat, koji oni među radnicima nazivaju "gazdinim" i počinju da pozivaju radnike da se u njega učlanjuju. Od njega su, napominje, ljudi zaduženi za ljudske resurse tražili da dostavi spisak članova Samostalnog sindikata.

Nadređeni me prate čak i do toaleta kako ne bih komunicirao sa ostalim radnicima, rekao je Kostić za Danas.
Generalni direktor DIS-a Darko Aćimović Danasu je odgovorio na postavljena pitanja i između ostalog rekao da "mobinga u kompaniji nema", kao i da od osnivanja kompanije 1991. do danas ni jedan jedini spor zbog mobinga nije postojao.

- U našoj kompaniji postoje trenutno dve sindikalne organizacije tako da pitanje da li se radnici kažnjavaju zato što su članovi sindikata, apsolutno ne odgovora istini. U sindikalne organizacije naše kompanije je učlanjeno skoro 90 odsto zaposlenih, ne razmumem kako je moguće kazniti sve te ljude - ističe Aćimović.

Na naše pitanje da li radnici mogu slobodno da se učlanjuju u sindikat, Aćimović kaže da se poslodavac ne meša u prava radnika na sindikalno organizovanje.

- Naravno da zaposleni mogu da se učlanjuju u koji god sindikat hoće i to je njihovo pravo garantovano Ustavom i Zakonom o radu. Svaki zaposleni može da se učlanjuje u koji god sindikat želi i hoće slobodnom voljom. Samim postojanjem dve sindikalne organizacije, a do skora i tri, to pitanje čini potpuno suvišnim - napominje za naš list generalni direktor DIS-a.

 

Izvor: N1, Danas