Sloga: Vučiću, daj radnicima po 10.000 EUR

02.06.2016.

Predstavnici "Sloge" predlažu da se preostalim radnicima preduzeća u restruktuiranju, umesto otkaza i 200 evra otpremnine, daju subvencije od 10.000 evra.

 

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" predlažu mandataru za sastav nove vlade Aleksandru Vučiću da preostalim radnicima preduzeća u restruktuiranju, umesto otkaza i 200 evra po godini staža daju subvencije u iznosu od 10.000 evra, kako bi dobili mogućnost da spasu preduzeća i iznova pokrenu posao kroz radničko akcionarstvo.

“Ukoliko smatraju da model radničkog akcionarstva nije moguć, neka osnuju i neka nam povere Ministarstvo industrije koje do sada nije postojalo autohtono ni u jednoj vladi do sada, dokazaćemo da je moguće i produktivnije od svakog dinara uloženog u stranog investitora”, navodi se u saopštenju sindikata. 

Kako kažu, uvereni su da bi radnici preostalih firmi u restruktuiranju, uz minimalnu pomoć države, koja bi donela zakon o zaštiti domaće proizvodnje, mogli da oporave preduzeća i podignu ih na noge. 

Sindikati u saopštenju navode kako u Srbiji postoje školovani i vredni ljudi, koji se podcenjuju, te stoga ne vide razlog zašto država ne bi omogućila subvencije i domaćim proizvođačima i industrijalcima. 

“Strani investitori u Srbiji trasiraju na dužu stazu minimalnu i nisku cenu rada, radnike doživljavaju isključivo kao jeftinu i potrošnu radnu snagu, a državu Srbiju kao tržište i "kravu muzaru" za izvlačenje profita”, piše u saopštenju “Sloge”.

 

Izvor: B92