Kraće radno vreme - manje radnih mesta

30.05.2016.

Prošlo je skoro mesec dana od početka primene gradske odluke da novosadski ugistiteljski objekti imaju radno vreme radnim danima do 23, a vikendom do 24 časa. 

 

Ovogodišnji prvomajski praznici su osim odlaska na izletišta, i tradicionalnog roštilja, novosadskim ugostiteljima doneli i jednu novinu. Naime, 1. maja počela je sa primenom odluka grada, da svi klubovi i lokali imaju obavezu da vikendom u ponoć ugase muziku i svetla, a na vrata stave natpis "zatvoreno".

Radnim danima situacija je drugačija, i isto to potrebno je da učine sat vremena ranije.

"Čemu je to doprinelo ne mogu da kažem, doprinelo je ugostiteljima da ugase svoje poslove to je sigurno. Da li je doprinelo nekom uređenju reda i mira nisam baš siguran zato sto smatram da je i raniji problem koji se dešavao mimo lokala taj komunalni problem buke, nije rešen. Omladina ostaje na ulicama", kaže Branko Koprivica- predsednik udruženja ugostitelja Novog Sada.

Koprivica dodaje da je bilo prostora da mnogi gradski lokali bolje i organizovanije rade na smanjenju buke. I pored toga tvrdi, da je takva odluka dovela pred svršen čin sve ugostitelje i njihove saradnike, te da mora postojati bolja saradnja između grada i onih, koji su po njegovim rečima, oštećeni u celoj ovoj situaciji.

Slično misli i Nikola Bubonja, vlasnik jednog lokala u centru grada.

"Uopšte se ne bavimo našim poslom, a ova nova odluka nas tera direktno u bankrot i dovodi u pitanje našu egzistenciju, nas i naše dece, radnika. Moj lični primer - sa 12 zaposlenih, ja sam spao na četiri jer se i dalje nadam da ću dobiti dozvolu za produženo radno vreme", objašnjava Bubonja.

Kazne za nepoštovanje odluke o radnom vremenu su 50 hiljada dinara i više. Prema rečima ugostitelja, iako je problem buke ovim aktom prilično loše rešen, sada miran san nemaju oni, jer su i pored mnogo uloženog novca i poštovanja svih zakona, došli do toga da razmišljaju o zatvaranju lokala.

Nadaju se ipak, da će se naći bolje rešenje na zadovoljstvo svih.

 

Izvor: RTV