Srbija ima najniži rast BDP-a i najveću nezaposlenost i inflaciju u regionu

18.04.2016.

Srbija je zemlja sa najnižim rastom BDP-a, najvišom nezaposlenošću i najvišom inflacijom u okruženju, pokazuju najnoviji podaci Međunarodnog monetarnog fonda. Projekcije za ovu i sledeću godinu prikazuju slično stanje, s tim što se po pitanju BDP-a očekuje približavanje regionalnom proseku rasta tokom 2017. godine. Treba dodati i da to što Srbija ima najvišu inflaciju u ovom konkretnom slučaju ne treba posmatrati kao negativnu okolnost, budući da je ta inflacija samo 1,7 odsto, dok pojedine zemlje regiona moraju da se bore sa deflacijom - to jest sa padom cena, koji loše utiče na ekonomsku aktivnost.

 

Srbija najgore stoji po pitanju nezaposlenosti. Kako se navodi u MMF-ovom Svetskom ekonomskom pregledu, objavljenom prošle nedelje, nezaposlenost je u Srbiji trenutno 18,5 procenata, a u ovoj i sledećoj godini se očekuje njen rast na 18,9 odsto 2017. To je posledica očekivanja MMF-a da će Srbija posle izbora početi da sprovodi dogovorenu racionalizaciju u javnom sektoru, sa čime se do sada kasnilo. MMF očito ne smatra da će privatni sektor biti u stanju da apsorbuje rast broja ljudi bez posla, što je dovelo do njihove projekcije rasta nezaposlenosti u ovoj i narednoj godini.

Srbija je jedina zemlja našeg regiona u kojoj se očekuje da nezaposlenost raste u ove dve godine i jedina sa dvocifrenom stopom nezaposlenosti (18,5 odsto). Jedina zemlja okruženja, koja nam je po toj neslavnoj statistici blizu je Hrvatska, u kojoj je stopa nezaposlenosti 16,9 odsto, dok se u ostalim zemljama kreće od sedam do devet odsto.

Što se tiče privrednog rasta, MMF navodi da je u 2015. srpski BDP porastao 0,7 odsto, dok za ovu godinu predviđaju 1,8, a za narednu 2,3 odsto. Fond očekuje da do 2021. godine stignemo do rasta od četiri odsto, što bi nas dovelo u situaciju u kojoj je Crna Gora danas. Srbija je u 2014. pretrpela velike poplave, koje su se svakako odrazile i na BDP u 2015, ali ostaje podatak da je zemlja koja je posle Srbije imala najniži privredni rast u regionu, a to je Hrvatska,imala više nego duplo veći rast od Srbije - 1,6 odsto. Ostale zemlje okruženja su zabeležile rast BDP-a od tri do četiri odsto.

Niska inflacija je karakteristika celog regiona pa ni Srbija toga nije pošteđena. NBS nije uspela da ostvari cilj po kojem je minimalna inflacija u 2015. trebalo da bude 2,5 odsto, ali je malo onih koji joj na tome ozbiljnije zameraju. Guverner Jorgovanka Tabaković je odbila pozive pojedinih strana, uključujući i MMF, da dozvoli jače klizanje kursa kako bi podstakla inflaciju, već je slab rast cena i relativno stabilan kurs iskoristila za obaranje referentne kamatne stope, što je dovelo do značajnog pojeftinjenja kredita.

Srbija je uspela da izbegne deflaciju, po čemu je usamljena u regionu, jer su Rumunija, Mađarska, Bugarska i Hrvatska sada prinuđene da se bore sa padom cena.

 

Izvor: Danas