Generalni štrajk zaposlenih u Timočkoj televiziji i radiju 14. aprila

06.04.2016.

„S obzirom na to da nije ispunjen nijedan od naših zahteva, odnosno do ponedeljka, 4. aprila do 12 sati, nisu isplaćene zaostale zarade za prošlu godinu, a dinamika isplate ostalih zarada nije usklađena, primorani smo da stupimo u generalni štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada u skladu sa zakonom“, rekli su Udruženju novinara Srbije (UNS) zaposleni u Timočkoj televiziji i radiju.

Osamnaest od 28 zaposlenih u Timočkoj televiziji i radiju održalo je juče od 12 do 13 sati štrajk upozorenja zbog neisplaćenih zarada.

Generalni štrajk počeće 14. aprila od 15 sati.

Udruženje novinara Srbije (UNS) navelo je da smatra opravdanim i da podržava štrajk zaposlenih u Timočkoj televiziji i tražilo od vlasnika da zaposlenima isplati zaostale zarade.

Kako je UNS-u rekao novinar Timočke televizije Nikola Pavlović, zaposlenima nisu isplaćene zarade za 4 i po meseca.

„Poslednju platu, za prvi deo novembra, dobili smo 31. decembra. Duguju nam 4 i po zarade, ostali smo bez dinara“, kaže Pavlović.

On ističe da su zaposleni još u petak, 1. aprila, obavestili direktora Timočke televizije Gorana Stankova da će, ukoliko im do danas u 12 sati ne budu isplaćene bar zaostale zarade za 2015. godinu, stupiti u štrajk upozorenja, ali da im direktor nije odgovorio.

„Od petka do danas niko nam se nije javio. Stankov je dobio upozorenje, ali se o njega oglušio. Zato smo billi prinuđeni da, u skladu sa zakonom, prekinemo program na sat vremena. Pošto ni nakon toga nismo dobili odgovor, stupamo u generalni štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada, kako to propisuje zakon“, rekao je Stankov.

Timočku televiziju u februaru 2010. godine kupio je estradni menadžer Saša Mirković, vlasnik firme Beoton R. Ova firma kupila je u septembru prošle godine i dnevni list „Sport“ čiji su zaposleni takođe zbog kašnjenja u isplatama zarada javno protestovali. Odnedavno je u prostorijama „Borbe“ gde se nalazi i redakcija „Moje TV“ čiji je Mirković takođe vlasnik sedište novih dnevnih novina „Srpski telegraf“.

 

Izvor: Sindikat novinara Srbije