Protest bivših radnika Fabrike vagona Kraljevo

24.03.2016.

Oko tri stotine bivših radnika Fabrike vagona Kraljevo u stečaju protestovalo je u zgradi gradske uprave zbog neisplaćenih zarada i nepovezanog radnog staža.

 

Predstavnik udruženja "Inicijativa za prava radnika Kraljeva" i bivši radnik fabrike, Dragan Mitrović, rekao je da nisu ispunjene obaveze iz socijalnog programa prema radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom.

"Nažalost, na ovaj način ostvarujemo zahteve za 750 radnika fabrike kojima se duguje uplata doprinosa za 4,5 godina radnog staža i po 35 neisplaćenih zarada, što je jasno definisano socijalnim programom", rekao je Mitrović i dodao da država u proseku duguje po 5.000 evra svakom ko je proglašenim tehnološkim viškom. 

On je naveo da je sporazumom o odlasku radnika iz fabrike po osnovu tehnološkog viška, navedeno i da će obaveze prema njima biti ispunjene u roku od 30 dana od dana napuštanja fabrike. 

"Jasno je sporazumom definisano da će ove obaveze prema nama biti ispunjene u roku od trideset dana kroz proces privatizacije, ili rešavanja pravnog statusa preduzeća, a stečaj se uopšte ne pominje", rekao je Mitrović. 

Prema njegovim rečima, pre uvođenja stečaja, radnici su bili već proglašeni tehnološkim viškom. 

On je najavio da je oko 570 bivših radnika podržalo udruženje "Inicijativa za prava radnika Kraljeva", koje ima nameru da okupi radnike i iz drugih gradova Srbije koji se nalaze u istoj situaciji. 

"Već se pridružilo stotinak radnika kraljevačkog Autotransporta, a namera nam je da okupimo sve one koji su u drugim gradovima u istoj situaciji. U kontaktu smo sa predstavnicima radnika fabrika i firmi iz drugih gradova i uskoro ćemo sa njima potpisati sporazume", kazao je predsednik ovog udruženja Dragan Mitrović. 

Mitrović je izrazio očekivanja da će nadležna ministarstva reagovati na probleme bivših radnika FVK. 

"Važno je započeti pregovore, a do sada nismo dobili nikakvu ponudu da li će isplata onog što nam se duguje biti u ratama, u celosti ili na neki drugi način", rekao je Dragan Mitrović. 

Ukoliko se problem bivših radnika Fabrike vagona ne reši, Mitrović je najavio i radikalizaciju protesta.

 

Izvor: B92, Beta

Foto: arhiva