Agroživ: Od danas prijave za socijalni program

21.03.2016.

Od danas 375 radnika kompanije "Agroživ" iz Žitišta mogu da se prijave za socijalni program. Posle skoro dve godine potpune neizvesnosti, tako će se konačno naći u prilici da reše svoj radnopravni status.

 

“Višemesečni razgovori sa Vladom Srbije, resornim ministarstvima i sindikatima konačno su urodili plodom. Bili smo na ivici da ostanemo bez ičega, a sada smo dobili najpovoljniji socijalni program koji tretira državna preduzeća”, zadovoljan je Predrag Amižić, generalni direktor "Agroživa", koji sve vreme deli sudbinu radnika, pišu Večernje novosti.

Sporost u rešavanju problema, objašnjava jedinstvenim pravnim statusom "Agroživa", koji je bio u stoprocentnom vlasništvu JP "Srbijagas". Firma nije mogla da se "udene" ni u jedan program, sve dok nije pronađen model, po kojem je "Srbijagas" preneo akcije živinara na državu. Kada je "Agroživ" nedavno postao državno preduzeće, stvorili su se i uslovi za sprovođenje socijalnog programa. 

“Od tri mogućnosti, mislim da će zaposlenima najviše odgovarati ona koja predviđa isplatu 200 evra po godini ukupnog staža, a mlađim radnicima isplata šest prosečnih plata. Uz to, svima će biti povezan radni staž. Pored 375 zaposlenih koji su skoro dve godine na ulici, staž će moći da povežu i radnici "Agroživa" koji su u međuvremenu napustili kompaniju, a za period dok su bili angažovani”, iznosi Amižić. 

Nakon pojedinačnog ličnog izjašnjavanja, koje će trajati do 10. aprila, dokumentacija će biti prosleđena Ministarstvu rada. 

Od njegovih stručnih službi zavisi kada će doći do konkretne realizacije programa. Amižić se nada da će sve biti brzo rešeno i posle skoro dvogodišnjeg pravog mučenja, radnici dočekati ostvarenje svojih prava. 

“Uveliko razgovaramo sa Filijalom NSZ, koja će posle isplate otpremnina i povezivanja radnog staža, biti nadležna za dalje rešavanje statusa. Zaposleni će, dakle, moći da ostvaruju zaštitu po programima NSZ, a nad "Agroživom" će biti otvoren stečaj”, iznosi Amižić.

Oko 250 radnika prešlo je 2014. kod drugog poslodavca - "BG Mibrasa", koji je počeo rad u zakupljenim pogonima "Agroživa". Međutim, ova firma nije uspela da obnovi proizvodnju, a od Nove godine pogoni su prazni jer su poverioci odneli mašine i opremu... Radnici nisu primili plate, iako se vode na plaćenom odsustvu.

 

Izvor: B92, Novosti