Verbić: Naša privreda nije zainteresovana za dualno obrazovanje

10.03.2016.

U Srbiji sada nemamo dovoljno privrednih subjekata koji su spremni da ulože u razvoj dualnog obrazovanja.

 

To je izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ističući da mnoge zemlje ulažu veliki novac i podstiču taj model obrazovanja.

Verbić je kazao da je, međutim, siguran da bi u našim školama vladalo veliko interesovanje đaka kada bi im bio ponuđen program koji garantuje siguran i dobro plaćen posao.

Ukazujući da je dualno obrazovanje model koji je zaživeo u nekim zapadnim zemljama, ministar je kazao da taj model zapravo nastaje kao posledica razvijanja privrede koja zna koji su joj profili potrebni i u kom trenutku i želi da ih "produkuje" za svoje potrebe. 

"U Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj imamo više od 150 različitih programa dualnog obrazovanja, gde se tačno zna počevši od pekara do robotičara šta se traži i u šta će industrija uložiti svoj novac", rekao je Verbić. 

Oni zaista ulažu veliki novac u to da bude što efikasnije obrazovanje i da što pre učenika "dobiju u svojim redovima", kao zaposlenog. 

Verbić je dodao da je da bi se povezalo nauka i privreda obostrano je potrebna bolja komunikacija. 

Važno je da da naučnici znaju šta se traži u privredi i da se privreda više interesuje za ono što su kapaciteti naših naučnika, poručio je mimistar.

 

Izvor: Tanjug, B92