Radnici FAP-a počeli štrajk glađu

02.03.2016.

Štrajk glađu danas je počelo 17 radnika Fabrike automobila u Priboju (FAP).Predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević rekao je da grupa radnika koja štrajkuje glađu u holu fabričke zgrade ima dva zahteva - prvi je isplata zaostalih plata i povezivanje radnog staža, a drugi rešavanje sudbine 500 radnika FAP-a koji će biti višak.

 

"Zahtevamo da se u svemu poštuje Zakon o radu i da nam se isplate zaostale plate i poveže radni staž. Poslednja plata koju smo primili odnosi se na maj prošle godine", rekao je Mršević.

On je dodao da je drugi uslov da se reši sudbina 500 radnika FAP-a koji "očigledno postaju višak", ali ne po Uredbi o preduzećima koja su u restrukturiranju, već po Zakonu o radu.

Mršević kaže da su radnici spremni da na jedno vreme "zamrznu" štrajk glađu ukoliko Vlada imenuje novi profesionalni menadžment Fabrike. Kako je rekao, to bi bio znak dobre volje da se rešavaju dva osnovna zahteva.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u utorak da se i dalje pregovara o prodaji FAP-a kompaniji SISU, koja traži subvencije od 30 miliona dolara. Prema Vučićevim rečima, razgovori će biti uspešni ako ta kompanija da garancije za te državne podsticaje.

Radnici FAP-a štrajkuju od 22. februara i zahtevaju isplatu devet zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za više od pet godina. FAP je jedno od preostalih 10 preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverilaca prestaje 31. maja i od tada neće moći da dobijaju nikakvu državnu pomoć.


Ministarstvo: Spremni smo za razgovore

Ministarstvo privrede saopštilo je da je spremno i otvoreno za nove razgovore o bilo kom pitanju o kome bi predstavnicima pribojskog preduzeća FAP hteli da razgovaraju, napominjući da odluka dela radnika da štrajkuju glađu dovodi u pitanje sve napore koji se ulažu da se problem prevaziđe.

U saopštenju se podseća da je na sastanku u utorak, u Ministarstvu privrede, sa predstavnicima FAP postignuta saglasnost o većini zahteva koji su predstavnici radnika izneli.

Saglasnost je postignuta oko povezivanja radnog staža i overe zdravstvenih knjižica, a predstavnici FAP razumeli su predočene mogućnosti države oko isplate zarada, dodaje se u saopštenju.

Postignuta je saglasnost i prihvaćen predlog za smenu menadžemnta preduzeća, ali je konstatovano da se u narednih sedam dana, usaglasi predlog novog rukovodstva.

Dogovoreno je da početkom sledeće nedelje, u ponedeljak ili utorak, bude održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane i da se sagledaju zahtevi i mogućnosti Vojske Srbije, koja će dati doprinos u očuvanju delatnosti i neophodnog broja radnih mesta u FAP, ističe Ministarstvo.

 

Izvor: N1