EPS jednom sindikatu daje 9 miliona evra godišnje

26.02.2016.

Sindikalni rad u Elektroprivredi Srbije godišnje košta ovo preduzeće oko devet miliona evra. To je jedino javno preduzeće kod nas koje iz svoje kase finansira delovanje jednog radničkog udruženja, Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije, tvrdi Milorad Panović, potpredsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

 

Sve ovo, objašnjava on, potvrđeno je i kolektivnim ugovorom potpisanim sa Vladom Srbije u januaru 2015.

Panović kaže da u EPS pored svih stručnih službi postoji i posebno odeljenje za rad sindikata. Oni zastupaju i poslodavca i sindikat, što je, kako ocenjuje, totalni apsurd. 

“Poslodavac je po ugovoru u obavezi da na poseban sindikalni račun uplaćuje, između ostalog, novac za prevenciju radne invalidnosti i rehabilitaciju zaposlenih, najmanje 0,59 odsto od mase sredstava isplaćenih za zarade zaposlenih, zatim finansira njihove kulturne i sportske aktivnosti sa 0,2 odsto od zarada”, kaže Panović. 

Kako dodaje, to javno preduzeće i sa 0,35 procenata od svih plata daje za članove sindikalnih organizacija, a 0,1 odsto ide na rad centrale Sindikata radnika EPS. 

Panović tvrdi da su samo "Panonske termoelektrane", ogranak EPS-a u septembru 2015. godine izdvojile 177.592 dinara za finansiranje rada sindikata, 51.348 za centralu, za prevenciju invalidnosti i rehabilitaciju zaposlenih 346.774, a na račun Fonda solidarnosti uplaćen je 101.041 dinar. Na godišnjem nivou samo ovaj deo preduzeća sa 500 zaposlenih finansira sindikat sa čak 8,1 milion dinara. O kolikoj je sumi reč, govori podatak da EPS broji 32.500 radnika. 

“Ovo je najviši oblik korupcije u jednom javnom preduzeću. Obraćali smo se ministrima i Vladi, ali odgovora još nema. Kao sindikat ne možemo da dobijemo podatke, pa smo se obratili Agenciji za borbu protiv korupcije”, navodi on. 

“Svim sindikalnim organizacijama obezbeđuju se uslovi za rad koji su definisani Posebnim kolektivnim ugovorom za Elektroprivredu Srbije, koji je u ime Vlade Srbije potpisalo Ministarstvo rudarstva i energetike”, navode u EPS. “EPS nije njegov potpisnik, ali je dužan da poštuje sve odredbe. Jedna od obaveza, koja je utvrđena, odnosi se na finansijska sredstva koja se sindikalnim organizacijama izdvajaju za njihove aktivnosti. Visina tih sredstava zavisi od broja članova svake sindikalne organizacije, ali je u svakom slučaju iznos daleko manji od članarine koju plaćaju članovi sindikalne organizacije. Time se ne krši nijedan propis”, dodaju. EPS ne želi da ulazi u polemike između sindikata, niti u paušalne ocene o reprezentativnosti, već samo poštuje odluke vlade koje se odnose na reprezentativnost sindikalnih organizacija.

 

Izvor: Večernje novosti