MMF: Smanjenje javnog duga, racionalizacija i strukturne reforme najvažniji izazovi za Srbiju

25.02.2016.

Šef delegacije MMF Džejms Ruf izjavio da su smanjenje javnog duga, racionalizacija i strukturne reforme najvažniji izazovi za Srbiju.

 

Ruf je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da u tim oblastima očekuje još bolje rezultate u narednom periodu.

Kako je saopštla Vlada Srbije, na sastanku sa delegacijom MMF povodom četvrte revizije aranžmana iz predostrožnosti, Vučić je izrazio uverenje da će se do sledećeg dolaska misije u Beograd Vlada Srbije i on lično dodatno angažovati u cilju uspešnog procesa racionalizacije javnog sektora. 

Ruf je rekao da su pozitivne ocene koje je Srbija dobila od svih medjunarodnih finansijskih institucija veoma ohrabrujuće i posebno naglasio da je pozitivan pomak vidljiv i da program napreduje u smeru uspešne realizacije. 

On je ocenio da predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji ne bi trebalo da se odraze na nastavak reformi. 

Premijer Vučić zahvalio je delegaciji MMF na čestitkama za uspeh koji je postignut do ovog trenutka i rekao da je namera Srbije da uloži još mnogo rada kako bi ostala na dobrom putu. 

Tema razgovora bila su i preduzeća u restruktuiranju, pre svega Elektroprivreda Srbije, Železnice, Srbijagas i RTB Bor. 

Kako je saopšteno, Vučić je istakao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu i dodao da će, i pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, kao i problemu privatizacije preostalih 10 preduzeća u restrukturiranju, sve obaveze Srbije biti ispunjene u dogovorenom roku uz njegovo lično angažovanje. 

"Zadatak Srbije je da nastavi marljivo da radi u cilju povećanja bruto domaćeg proizvoda i stabilizacije javnog duga. Pored racionalizacije, privatizacija preduzeća biće naš glavni zadatak u narednom periodu", kazao je premijer. 

On je izrazio očekivanje da će Srbija, uz pomoć stručnih saveta članova misije MMF, ostvariti pozitivne rezultate četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti. 

Povodom četvrte revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, MMF je u srbiju stigao 17. februara, a plan je da ostanu do 26. februara.

 

Izvor: Beta, B92