Generalni štrajk u FAP-u

25.02.2016.

Zaposleni u Fabrici automobila Priboj stupili su juče u generalni štrajk. U Štrajkačkom odboru Jedinstvenog sindikata "Sloga" FAP ističu da je odluka o obustavi rada doneta nakon neuspešnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije uz poštovanje minimuma procesa rada u skladu sa zakonom.

 

Predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević i sekretar Jedinstvenog sindikata "Sloga" FAP izjavio je za Danas da u generalnom štrajku učestvuje 80 odsto zaposlenih odnosno njih 392 od svih radno angažovanih ne računajući kolege koje su na plaćenom odsustvu i bolovanju.

- Štrajk nema nikakvu drugu svrhu, osim pokušaja omogućavanja funkcionisanja FAP-a i održavanja egzistencije zaposlenih. Suština pokretanja generalnog štrajka, pored obećane isplate zaostalih zarada i povezivanja radnog staža, leži i u totalnoj neizvesnosti dalje sudbine FAP-a, odnosno, šta će biti sa fabrikom i radnicima nakon 31. maja kada će država prestati da je štiti od poverilaca. Do tog roka ne može da nam se nađe strateški partner, a tenderska komisija saopštila nam je da su zvanično prekinuti pregovori sa finskom kompanijom SISU o preuzimanju fabrike - objašnjava Mršević.

Prema njegovim rečima, ključni razlog nepotpisivanja ugovora, pored nemogućnosti SISU da uposli 600 radnika je taj što strano preduzeće ne može biti deo namenske industrije, a Finci su tražili da proizvode vozila za Vojsku Srbije. Mršević navodi da radnici traže i zaustavljanje otuđivanja imovine FAP na način kako je to urađeno sa industrijskom zonom i ustupanjem zgrade graničnoj policiji.

- Još imamo imovine, pogone, zemljišta i inopotraživanja vredne pet milijardi dinara, pa tražimo da se prvo namire radnici uz otpremnine po zakonu koji je država donela, a ne da budemo izuzetak i ostanemo kratkih rukava - ističe Mršević.

Radnici FAP-a koji su obustavili rad tvrde da će u štrajku ostati sve do ispunjenja zahteva. Novi sastanak sa nadležnima zakazan je u Vladi Srbije za danas. Sa druge strane, ostala tri sindikata u FAP-u, Samostalni sindikat, ASNS i Nezavisni sindikat ne podržavaju i ne učestvuju u štrajku.

 

Izvor: Danas