Danas štrajk upozorenja prosvetnih radnika

25.2.2016.

Prosvetni radnici organizovaće štrajk upozorenja, a zbog toga neće biti održan prvi školski čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

 

Štrajk su podržala sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja (USPRS, SRPS, SOS i GSPRS "Nezavisnost").

Odluka o štrajku doneta je na sastanku četiri reprezentativna sindikata 4. februara.

Sindikati prosvete traže povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplatu nagrade utvrđene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara.

Iz Sindikata radnika u prosveti Srbije poručuju da štrajk upozorenja po svemu sudeći neće biti dovoljan za ostvarenje ovih zahteva, zbog čega će pozvati ostale sindikate prosvete da zajednički organizuju proteste širom Srbije.

Slobodan Brajković, predsednik SRPS-a, kaže da je ministar prosvete Srđan Verbić na sastanku sa sindikatima u utorak ocenio njihove zahteve kao nerealne i uputio ih na premijera Aleksandra Vučića.

Verbić je ranije izjavio da mu se čini da većina predstavnika sindikata obrazovanja nije za štrajk. ''Oni su svesni da su Ministarstvo prosvete i vlada uradili maksimalno što su mogli u ovom trenutku" rekao je Verbić. Na pitanje da li se mogu očekivati nova povećanja zarada prosvetarima, ministar je odgovorio potvrdno, ali je dodao da se to ne može očekivati u ovom trenutku i da sve mora da se radi korak po korak.

 

Izvor: Beta, Danas