Orbović: Otpuštanje hiljada ljudi je bolno za državu

09.02.2016.

Najveći deo državne uprave dostavio je podatke za sistematizaciju radnih mesta i ne bi trebalo da bude probijen zadati rok za rešavanje problema prekobrojnih.

 

Iz Vlade poručuju da ceo proces neće biti zaustavljen zbog izbora.

“Možda ćemo biti iznenađeni u ponedeljak sve gotove sistematizacije”, kaže potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički. 

Više puta pomeran rok ovog puta je većina poštovala i poslala potrebne spiskove o organizaciji i broju prekobrojnih. U Nemanjinoj 11 ponavljaju da ni održavanje vanrednih parlamentranih izbora neće uticati na ovaj proces. 

“Daleko od toga da je Vlada Srbije odustala od racionalizacije. Nijedno ministarstvo i nijedna institucija unutar ministarstva od toga nije odustala. Postoje jasni planovi da do kraja februara ministarstva izađu sa svojim predlozima. Ono što ja mislim i o čemu smo mi razgovarali i danas jeste da je to proces”, kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije. 

Sindikati navode da je sporost u racionalizaciji više nastala zbog nejasnog plana, nego zbog najavljenih izbora. 

“Da li postoji sada momenat i pred izbore da li i tu ima interesa verovatno da ima, ali mislim da to nije glavni razlog. Glavni razlog da je vrlo teško otpustiti 9, 10 ili 15 hiljada, naći rešenja koji su to ljudi, doći do toga da oni sami budu spremni da odu, da sami traže napuštanje svog radnog mesta, mislim da je to veliki udarac i da je to vrlo bolno”, kaže prvi čovek SSSS Ljubisav Orbović. 

Devet hiljada je, prema nekih računicama, prekobrojnih u javnom sektoru. Svojom voljom odlazi i više od pet hiljada onih koji su stekli uslove za penziju. 

“Ja ne mislim da to traje predugo. Podsetiću da smo mi dozvolili, kad kažem mi mislim Srbija da od 2000-te godine od osam hiljada zaposlenih u državnoj upravi dođe na 32 hiljade zaposlenih u državnoj upravi i za to je bilo potrebno 15 godina. Daleko od toga da smatram da nekih 6 meseci li godinu dana jeste predug period kada govorimo o racionalizaciji. Znači ona će se sigurno uraditi”, kaže Mihajlovićeva. 

Završetak racionalizacije za Srbiju je važan i zbog sporazuma sa MMF-om, a novi dolazak eksperata planiran je za mart.

 

Izvor: B92