Na sednici SES postignut konačan dogovor o Zakonu o sistemu plata

06.02.2016.

Članovi Socijalno ekonomskog saveta postigli su dogovor o do sada spornim članovima u Nacrtu zakona o platama, na današnjem sastanku.

 

Kako je najavljeno, očekuje se da će predlog zakona do kraja naredne nedelje biti pred poslanicima.

Prava zaposlenih u javnom sektorunisu umanjena ovim zakonom, već su u nekim segmentima i uvećana, rečeno je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije nakon sastanka SES-a. 

Potpredsednica vlade Kori Udovički rekla je, da bi vlada trebalo da usvoji Nacrt na prvoj narednoj sednici, a odmah nakon toga, verovatno već sledeće nedelje, Predlog zakona će biti upućen u Skupštinu Srbije. 

"Danas je veliki dan za dijalog u Srbiji. Dogovorili smo se o načinu kako ćemo u narednom periodu, a najviše u narednoj godini da uredimo odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća. To nije bio mali zadatak", rekla je Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave. 

Prema njenim rečima, dijalog je u prethodnim nedeljama pre svega bio razjašnjavannje, kako bi se obezbedila veća pravednost. 

"To ne važi samo za plate, već mora da se uvodi red i u statusu zaposlenih i definiciji javnih službi", navela je Udovički dodajući da su današnjim dijalogom otklonjene dileme u formulacijama u četiri člana zakona. 

"Dva člana su menjana samo u nijansama, više je reč o formulacijama, dok se suština se nije menjala", rekla je ona. 

Kada je reč o regresu i toplom obroku, dogovoreno je, kazala je, da se oni iskazuju posebno a ne u koeficijentu, sa mogućnostima bužeta u budućnosti. 

"Lokalne samouprave će i ubuduće morati da dogovaraju svoje budžete i da uređuju osnovice za plate, i tako se otklanja neustavnost sadasnsje situacije gde su koeficijenti drugačije određeni. Pred nama je veliki posao, ali posao koji obećava jer uvodimo red na način koji obećava", rekla je Udovički. 

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta kojoj je prisustvovao i premijer Vučić pocela je danas oko 11:30, a jedina tačka dnevnog reda bio je Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru. 

Na sednici osim članova Kolegijuma Saveta, učestvovali i ministri Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Dušan Vujović, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić, Ivan Tasovac i Nikola Selaković.

 

Svi na istoj strani, ali reč samo o krovnom zakonu

Danas usaglašeni Nacrt zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru po usvajanju biće samo krovni zakon.

Posebne oblasti urediće se posebnim zakonima, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka SES-a.

Učesnici su poručili da je usaglašavanje spornih stavki u nacrtu primer kako socijalni dijalog treba da izgleda i naglasili da ova vlada ne nameće rešenja, nego ih traži. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je saglasnost postignuta oko krovnog zakona, iz kojeg će proizaći posebni zakoni koji će dalje regulisati posebne oblasti. 

Vulin je rekao da je današnji dogovor pokazao sve strane u dijalogu u najboljem svetlu. On je zahvalio sindikatima i poslodavcima što se ponašaju kao deo države i istakao da je prisustvo premijera doprinelo da se postigne dogovor. 

Vulin je naglasio da nijedna strana u dijalogu nije suprotstavljena, nego su svi deo države i "istog organizma"- svi su na istoj strani. 

"Ovo je zakon koji se odnosi na građane, a sve dileme su razjašnjene, dok nijedno pravo nije umanjeno. Zarade nisu umanjene, niti mogućnost napredovanja", rekao je Vulin. 

Ministar pravde Nikola Selaković primetio je da je ovo pravi primer socijalnog dijaloga i okončanje javne rasprave o zakonu koji je iz važan sa funkcionisanje javnog sektora i ujednačavanje prava zaposlenih u Republici Srbiji. 

Kako je kazao, premijer je doprineo konstruktivnom pristupu u dijalogu. 

"Prihvaćeni su osnovni predlozi i sugestije članova, pojedinačno smo raspravljali i ulazili u detalje problematičnih stavki, kako bismo definisali predloge rešenja. Pogledajte prvi nacrt i ovo danas, pa ćete videti koliko je dijalog doveo do suštinskih promena", naglasio je on. 

Selaković je poručio da ovaj zakon nikoga ne ugrožava, ne smanjuje prava i, posle mnogo godina počinje da uvodi red. 

"Za to smo zaslužni svi. Ova vlada ne nameće rešenja nego do njih dolazi", istakao je. 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ocenila je da je danas veliki dan za dijalog u Srbiji. 

"Dogovorili smo se o načinu kako ćemo u narednom periodu, a najviše u narednoj godini da uredimo odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća. To nije bio mali zadatak", rekla je Udovički. 

Prema njenim rečima, dijalog je u prethodnim nedeljama pre svega bio razjašnjavanje, kako bi se obezbedila veća pravednost. 

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić ocenio je da je posle dužeg vremena, zahvaljujući SES-u, jedan zakon "figurativno vraćen na doradu". 

"Svi smo uložili napor da ga popravimo u interesu zaposlenih. Zakon ne umanjuje prava, već im daje i ona koja do sada nisu imali", rekao je Savić i zahvalio premijeru Vučiću na tome što je pokazao razumevanje za sindikate. 

Njegov kolega iz Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić ocenio je da su na sastanku otklonjene dileme oko krovnog zakona o javnim službama. 

"Očekujemo da ćemo ovakav rad nastaviti i ubuduće jer dolaze posebni zakoni koji će definisati nijanse koje su potrebne da zaposleni ima platu da napreduje u sistemu. I nadam se da će proširena radna grupa nastaviti da radi, da na kraju godine imamo kvalitetne zakone, kojima su regulisani prava i obaveze", rekao je Ilić. 

On je važnim ocenio i to što će mišljenje SES-a biti važno za određivanje osnovica. 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je važno što se uspelo u postizanju konsenzusa i tome da se svi akteri socijalnog dijaloga slože oko Nacrta zakona i oko spornih detalja. 

Na današnjoj sednici SES-a, kojoj je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, dogovoreno je, između ostalog da regres i topli obrok ne ulaze u koeficijent, već da budu posebno izraženi, što su sindikati prvobitno tražili. 

Zatim, dogovoreno je i da lokalne samouprave ubuduće moraju da dogovaraju svoje budžete i da uređuju osnovice za plate, kako bi se otklonila neustavnost sadašnje situacije gde su koeficijenti drugačije određeni.

 

Izvor: Tanjug, B92

Foto: Tanjug