U RTB Bor višak 700 radnika

04.02.2016.

U Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" objavljena je anketa za dobrovoljno napuštanje radnog mesta u toj kompaniji.

 

U najvećem srpskom proizvođaču bakra i zlata, od 5.000 radnika, koliko ih trenutno ima, višak je najmanje - 700 zaposlenih, pišu Večernje novosti.

Informacije lista, međutim, govore da u RTB radi blizu 600 radnika koji imaju manje od dve godine do sticanja prava ne penziju. A procene su da bi Basen mogao da radi, bez pravljenja gubitaka, ukoliko bi se broj zaposlenih sveo na 4.300. 

Na ovaj korak menadžment RTB je, praktično, bio prinuđen. Jer, cena bakra na svetskom tržištu metala se, s nekadašnjih gotovo 10.000 dolara po toni, "strmoglavila" za 55 odsto i sada iznosi oko 4.500 dolara po toni. 

List piše i da je, upravo zbog dramatičnog pada cene crvenog metala, privremeno obustavljena proizvodnja u pojedinim prerađivačkim pogonima iz sastava RTB, kako se ne bi pravili dodatni gubici. 

Radnici RTB imaju tri mogućnosti. Po prvoj, oni mogu uzeti 200 evra po godini staža, s tim da ukupan iznos otpremnine ne može da pređe osam hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Druga varijanta podrazumeva isplaćivanje otpremnine po Zakonu o radu, s tim da ni u tom slučaju iznos ne sme biti veći od osam hiljada evra. Treća solucija je isplata šest prosečnih bruto zarada u Srbiji, obračunata prema poslednjim zvaničnim podacima. 

Inače, pred Trgovinskim sudom u Zaječaru u toku je i razmatranje Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) za RTB "Bor", kojim bi ova kompanija trebala da se reši dugova od gotovo 900 miliona evra. 

Taj dokument, saznaje list, predviđa da poverioci borske kompanije, među kojima najveći deo "otpada" na preduzeća i ustanove koje su u državnom vlasništvu, pristanu na otpis 90 odsto potraživanja.

 

Izvor: B92, Novosti