Ne mogu i stabilne javne finansije i veće plate

03.02.2015.

Srbiji je neophodan društveni dogovor o tome kako ćemo ići dalje i to ne može biti tako da i od vlade i od drugih činilaca na politickoj i društvenoj sceni tražimo istovremeno suprotne stvari, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić. 

 

"Ne možete istovremeno da nekog subvencionišete, a s druge strane da tražite niži fiskalni deficit, ne možemo s jedne strane da želimo stabilne javne finansije, a s druge - dajte nam veće plate u javnom sektoru", rekao je premijer novinarima u pauzi sesije Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

"Ili hoćemo stabilan rast ili da nam prvo malo bude nešto bolje, pa da nas onda  dočeka potpuna propast kao 2012. godine. Moramo to sve jasno da kažemo narodu. Ta je vrsta dogovora bitna za Srbiju", poručio je premijer i dodao da nam je zato potreban društveni dogovor. 

Čeka nas još mnogo posla, ponovio je, posebno u godini preduzetništva za koju je država malim i srednjim preduzećima namenila tri puta više novca nego prošle godine, a to je milijardu i po dinara. 

"Ne možemo brzo i mnogo napred ako ne promenimo svoje navike i ne prilagodimo naš obrazovni sistem onome što se u svetu dešava. Promene ne možemo da razumemo na način da hoću da menjam druge pa sebe, već to mora da ide obrnuto", ponovio je premijer. 

On je rekao i da će vlada nastaviti da radi s nemačkim prijateljima, zahvalio je ponovo vladi Nemačke i njihovim investitorima, koji su u svojim firmama samo u prethodne tri godine obezbedili posao za pet hiljada ljudi u Srbiji. 

Vučić je rekao da je danas sa nemačkim partnerima bilo razgovora i saveta na temu kako da se Srbija ponaša u budućnosti, pa da zadrži trend rasta BDP-a. Premijer je podsetio da je u 2015. godini, uprkos merama fiskalne konsolidacije koje su, istakao je, bile neophodne, Srbija ipak ostvarila pozitivan rast.

On je primetio da takav rast i dalje nije dovoljan, ali je zato dobro, naglasio je, što će rast BDP-a u ovoj godini biti udvostručen,a  u narednoj i utrostručen. 

"Cilj je da se stope rasta koje ćemo postići u narednim godinama ustale i da budu održive", rekao je on.

 

Imaćemo srpsko-nemačke ćevapčiće

Vlasnik nemačkog proizvođača mesa "Tenis" Klemens Tenis doći će u Beograd krajem februara, izjavio je danas premijer Srbije, koji je rekao da se nada da će uskoro iz Srbije da se izvoze "srpsko-nemački ćevapčići".

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da ne postoje prepreke za dolazak nemačkog preduzeća.

"Pokušali smo da postignemo dogovor sa svima u Srbiji po tom pitanju, ali su mnogi pomislili, na demagoški i populistički način da će da dobiju poene kod naroda ako budu držali sistem po starom. Klemens Tenis dolazi u Beograd 22. februara. Razgovaraćemo s njim i nadam se da ćemo postići dogovor", rekao je premijer.

On je dodao da ukoliko ta kompanija u Srbiji započne biznis to će biti korisno za obične seljake, odnosno za sve koji uzgajaju stoku.

"Onda bi oni radili sa njima, ozbiljno bi plaćali, naši seljaci bi mogli da budu njihovi dobavljači, ali bi istovremeno i napravili svoju proizvodnju, klanicu, ceo sistem. Za godinu dana bi proizvodili više od 50 odsto ukupne proizvodnje svinja koju mi danas imamo", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Srbija je od 1910. do 2013. svake godine imala dramatičan pad stočarske proizvodnje.

"Došli smo na nivo ispod 1910. Ako dođe Klemens Tenis, mi te probleme više nećemo da imamo", rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da bi sve što ne ode za domaće potrebe išlo u izvoz i da bi od toga celokupno srpsko imalo ogromnu korist.

"Imali bismo nemačko-srpske ćevapčiće za celo evropsko tržište sa najpoznatijim i najvećim evropskim brendom, a to je Klemens Tenis", zaključio je Vučić.

 

Izvor: Tanjug