Potpisan poseban kolektivni ugovor za delatnost poljoprivrede, vodoprivrede, prehrambene i duvanske industrije

01.02.2016.

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za delatnost poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije. Oni ističu da je donošenje tog kolektivnog ugovora bilo važno jer u toj oblasti radi blizu 100.000 ljudi, i da očekuju da Vlada Srbije uskoro odobri i prošireno dejstvo tog ugovora.

 

Član Predsedništva Unije poslodavaca Dragan Mijanović rekao je da je cilj bio da se pokuša da se nađe konsenzus i napravi kolektivni ugovor, koji je ostvariv i može da funkcioniše u praksi.

- Uloga Unije poslodavaca je da štiti interese poslodavaca, uloga sindikata je da štiti interese radnika, a potrudili smo se da nađemo zajednički imenitelj da i jedni i drugi interesi budu adekvatno zaštićeni - rekao je Mijanović i naveo da sindikati i poslodavci očekuju od Vlade da ovom ugovoru da prošireno dejstvo.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Dragan Zarubica rekao je da su pregovori u vezi kolektivnog ugovora bili veoma teški, ali da se došlo do najkvalitetnijeg rešenja, budući da je primetno da se i u Evropi forsira socijalni dijalog na nivou delatnosti, odnosno grana.

Prema njegovim rečima, i država će imati koristi budući da će poslodavci morati da poštuju svoje obaveze i neće biti nelojalne konkurencije.

Zarubica je rekao da je cilj da se postigne viši nivo zaštite prava nego što je predviđeno Zakonom o radu i naveo da su topli obrok i regres "zamrzli" za sledeće tri godine koliko važi kolektivni ugovor.

Kako je kazao, minimalna zarada biće kako je i predviđeno - oko 21.000 dinara, a za topli obrok minimum 20% od proseka minimalne zarade - 4.200 dinara. Zarubica ističe da u ovoj grani radi oko 90.000 ljudi.

Govoreći o situaciji u prehrambenoj industriji, on je naveo da je što se tiče malih i srednjih preduzeća, njima je sve teže jer su veliki nameti i dažbine, ali da se nekako bore, a da će većim kompanijama ipak lakše da posluju.
- U principu prehrambena industrija dobro posluje - rekao je Zarubica.

Predsednik Granskog sindikata prehrane, poljoprivrede i vodoprivrede Nezavisnost Dejan Titović rekao je da, iako se došlo do kompromisnog rešenja, sindikati i poslodavci nisu sasvim zadovoljni posebnim kolektivnim ugovorom.
- Za socijalni dijalog treba i treća strana i nadamo se da će vlada dati prošireno dejstvo ovom ugovoru - dodao je on.

 

Izvor: Tanjug