Sindikati u Hrvatskoj žele da spreče usvajanje Zakona o radu

23.01.2014.

Pet sindikalnih centra u Hrvatskoj reagovalo je danas na vladinu odluku o usvajanju novog Predlog Zakona o radu pripremama za opšti štrajk.

 

Sindikati poručuju da žele da spreče usvajanje zakona u Saboru pa makar i po cenu "grčkog scenarija".

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatsko udruženje radničkih sindikata i Udruženje radničkih sindikata Hrvatske već su zbog vladinog predloga izmena ZOR-a izašli iz Socijalno-ekonomskog saveta, prekinuli socijalni dijalog sa ministrom rada i penzionog sistema Mirandom Mrsićem i najavili generalni štrajk.

U zajedničkom saopštenju su vladi zapretili "grčkim scenarijem".

Sindikati ministra Mrsića optužuju da se nije izjašnjavao o sindikalnim stavovima povodom usvajanja novog zakona, niti ih je, kako tvrde, pozvao na dodatne konsultacije tim povodom.

Ministar je, kažu, uz manipulaciju domaće i evropske javnosti nepromenjeni tekst zakona uputio u saborsku proceduru.

Sindikati tvrde da novim ZOR-om vlada i poslodavci žele da umanje radnička prava, posebno u delu koji se odnosi na organizaciju radnog vremena.

Sindikati dalje smatraju da razlozi hrvatske ekonomske nekonkurentnosti leže u nesposobnosti menadžerskog kadra i neefikasnosti javne uprave.

"Papagajsko" ponavljanje da će olakšano otpuštanje za posledicu imati veće zapošljavanje toliko je besmisleno da ga, poručuju sindikati, više ne žele ni da komentarišu.

Tvrde i da u novom predlogu nema govora o otvaranju novih radnih mesta već o zameni jednih radnika drugima u nesigurnijim oblicima rada, odnosno o radu više radnika na jednom radnom mestu, a sve radi "blistave" statistike.

"Umanjenje prava radnika neće rešiti problem nezaposlenosti, to mogu učiniti samo nova ulaganja, investiranje u inovacije, znanje, nove, čiste tehnologije, snižavanje cena energije, reindustrijalizacija zemlje i dr", poručuju sindikati.

Postupak procene efekta propisa u slučaju ovoga zakona pokazao se farsom, tako su poslodavci u javnom sektoru - vlada, i privatnom sektoru - Udruženje poslodavaca, skrojili Zakon o radu prema svojim potrebama, navodi se, između ostalog, u saopštenju pet sindikalnih centrala.

Hrvatska vlada usvojila je danas novi Predlog zakona o radu koji je prosleđen Saboru. Sredinom decembra vlada je povukla predlog toga zakona zbog, kako je tada rekao premijer Zoran Milanović, velike galame koju je on stvorio u javnosti.

Izvor: Tanjug