Otvoreno pismo Sindikata novinara Novosti Nadzornom odboru kompanije

28.01.2016.

Sindikat novinara "Novosti" zahteva od Nadzornog odbora da hitno zaustavi dalje tiražno, finansijsko i kadrovsko urušavanje Kompanije i da na rukovodeće pozicije postavi stručne i savesne ljude koji će, umesto u sopstvenom, da rade u interesu "Novosti".

OTVORENO PISMO SINDIKATA NOVINARA "NOVOSTI" NADZORNOM ODBORU KOMPANIJE

     Sindikat novinara "Novosti" zahteva od Nadzornog odbora da hitno zaustavi dalje tiražno, finansijsko i kadrovsko urušavanje Kompanije i da na rukovodeće pozicije postavi stručne i savesne ljude koji će, umesto u sopstvenom, da rade u interesu "Novosti".
      Iako direktor i glavni i odgovorni urednik Ratko Dmitrović pune dve godine odbija da nam prezentuje podatke o poslovanju, značajne za ekonomski i radno-socijalni položaj zaposlenih, Sindikat novinara "Novosti" smatra da ima dovoljno argumenata da Nadzorni odbor preispita rad aktuelnog rukovodstva Kompanije. Od Nadzornog odbora tražimo da nam
dostavi relevantne podatke o:
      1. padu tiraža "Večernjih novosti" i ostalih izdanja Kompanije od maja 2013;
      2. učinku marketinga u poslednje dve godine; 
      3. Smanjenju platnog fonda Kompanije, s obzirom da je i broj zaposlenih manji za 55. U ovaj broj uključeno je i 26 kolega iz "Sporta", prodatog u septembru prošle godine. Pre ovog značajnog poslovnog "uspeha", podsećamo, Ratko Dmitrović je stigao i da ugasi "Evropske novosti", da pokrene i odmah ukine nedeljno izdanje za Evropu, kao i da pokrene i ekspresno odustane od australijskog
izdanja?!
      Prema Statutu Kompanije, glavni urednik odgovoran je za sprovođenje uređivačke politike, za tiraž svih izdanja, kao i za predstavljanje "Večernjih novosti" i Kompanije pred javnošću.
      Da li su Dmitrovićevi tekstovi i javni nastupi u skladu sa tradicionalnom uređivačkom formulom "Novosti" i kako utiču na njihov tiraž i ugled, takođe su pitanja, kojima bi trebalo da se pozabavi Nadzorni odbor.
      Istovremeno, podržavajući stav novinarskih udruženja NUNS i NDNV zahtevamo da Nadzorni odbor obelodani kolike su zarade rukovodećih ljudi Kompanije "Novosti". Zahtevamo, takođe, da se saopšte podaci o platama "kadrovskih pojačanja" (prvenstveno iz frankfurtskih "Vesti") čiji učinak procenjujemo beznačajnim.
      Konačno, Dmitrovićeva skandalozna novogodišnja "čestitka", predstavlja samo uzaludan pokušaj da, zastrašivanjem i pretnjama neisplatom zarada, tehnološkim viškovima i otkazima, sakrije
sopstvene neuspehe.  
     Ponavljamo uzaludan, jer bez profesionalnih kvalifikacija, iskustva i znanja neophodnih za organizaciju rada i upravljanje velikom novinskom kućom i, što je najvažnije, bez poverenja svih zaposlenih i čitalaca (tiraž "Večernjih novosti" smanjen je za četrtinu), ne može uživati ni poverenje Nadzornog odbora.

     Za Izvršni odbor SINOS - SO Novosti
     Dragana Čabarkapa

      U Beogradu 26.01.2016.

 

Izvor: NUNS