Na sednici SES nije bilo rasprave o Nacrtu zakona o platama

26.01.2016.

Na današnjoj sednici Socijalno ekonomskog saveta nije bilo rasprave o Nacrtu zakonu o platama u javnom sektoru, već očekuju da će nadležna ministarstva usaglasiti stavove o spornim članovima i da će finalni nacrt dobiti do kraja sedmice.

 

"Nacrt zakona o platama državnih službenika još nije usaglašen, dobili smo informaciju da će ponovo biti zatraženo da se organizuje sednica, pa ćemo da se izjasnimo o definitivnom predlogu", rekao predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a Nebojša Atanacković.

Lider sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je da ne može da se izjasni da li je za ili protiv zakona o platama, jer dokument koji je sad aktuelan nije isti nacrt koji je bio pred SES-om ranije.

"Taj dokument je još nacrt koji nije prihvatila ni vlada. Uticali smo na izmene, a da li smo se i kako svađali, to je nebitno, ako smo postigli zadovoljavajući rezultat", rekao je on.

Koplja su se najviše lomila o obračunu minulog rada i obračuna zarade za vreme bolovanja ili godišnjeg odmora, rečeno je danas na konferenciji SES-a u Vladi Srbije.

Predstavnici sindikata navode da je neprihvatljivo da se minuli rad "utopi" u koeficijent plate, već to mora biti posebna stavka.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić izjavio je da nema govora da neko želi da ukine minuli rad.

"Nije reč o ukidanju minulog rada, nego o želji da zarada koju neko ostvaruje mora da izrazi i kvalitet njegovog rada, rezultate. Sad se postavlja pitanje da li ugrađujemo i minuli rad u to vrednovanje rada ili to razdvajamo kao i do sada, pa se po automatiznu nekome dodaje određeni procenat plate zato što je dugo radio u sistemu", objašnjava on.

Maravić je dodao da je svakako pretpostavka da neko, što duže radi, radi sve bolje i da zaslužuje da bude plaćen više.

Za sindikate je takođe neprihvatljivo da se zarada za vreme godišnjeg odmora ili bolovanja obračunava samo u odnosu na osnovnu platu, te ističu da bi na taj način zarada za vreme takvog odsustva bila i do 45 odsto manja od redovne mesečne.

Pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić istakao je da je za obračun plata krovni zapravo važeći Zakon o radu.

Prema tom propisu, za vreme bolovanja se isplaćuje 65 odsto od proseka 12 mesečnih zarada, ali i ukazuje da se sada već na oba načina obračunava zarada za vreme bolovanja ili godišnjeg odmora.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta dogovoreno je da bude upućena inicijativa Saveza samostalnih sindikata Srbije za izmenu odredbe Zakona o penzijama kojom se umanjuju zarada za prevremeni odlazak u penziju, kako bi što manje bili pogođeni radnici koji su prinuđeni da se prevremeno penzionišu, jer im preduzeća idu u stečaj.

Predstavnik Saveza smostalnog sindikata Srbije i član saveta SES-a Ljubiša Nestorović rekao da je da to inicijativa i predlog tog sindikata, objašnjavajući da u takvoj situaciji nema mesta "kaznenim poenima".

On je naveo primer osobe koja je zadovoljila uslov punih 40 godina staža, ali nema 65 godina života, već mu nestostaje pet godina.

"Tu imate 4,8 odsto godišnje manju penziju, a na tih pet godina 20 odsto vam je penzija manja i to trajno. Predlažemo da se to menja. Ima mnoštvo ljudi koje uzima socijalne programe i napušta firmu, jer ništa nije privatizovano, oni ne mogu da nađu novi posao", rekao je Nestorović.

 

Izvor: RTV

Foto: arhiva