Vulin: Strahovi u vezi Zakona o radu se nisu obistinili

22.01.2016.

Više od 5.000 radnika naplatilo je do kraja juna 159 miliona dinara koristeći institut obračuna zarade kao izvršne isprave, kaže Aleksandar Vulin.

 

“Više od 5.000 radnika je na ovaj jeftin i brz način dobilo svoj novac, koji drugačije možda ne bi dobili ili bi dobili znatno sporije”, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na okruglom stolu “Efekti i problemi u primeni obračuna zarade kao izvršne isprave".

Prema rečima resornog ministra, povećava se i brzina i količina zahteva koji radnici iznose pred sudovima, a od 2014. godine, ovaj institut ostaje poznatiji. 

Ilustrujući koliko je ovaj institut zaživeo, Vulin je rekao da je u 2014. Inspekcija rada imala 30.226 inspekcijskih nadzora, a u 2015. broj nadzora je povećan za 16 odsto, na više od 35.200. Međutim, navodi on, broj rešenja koja su se izdavala za isplatu zarade nije rastao. U 2014. godini ukupan broj inspekcijskih rešenja za isplatu propuštenih zarada je činio 52 odsto od svih izdatih rešenja, a u prošloj godini taj broj pada na 39 odsto. 

“To ne znači da su poslodavci masovno počeli da isplaćuju zarade, već da su radnici prepoznali ovaj institut i počeli direktno da se obraćaju sudovima, ne čekajući inspekciju rada”, objasnio je Vulin. 

Ministar je naveo da niko ne može da bude srećan što taj institut postoji, jer, kako je naveo, sve dok postoji mehanizam da tražite da vam se isplati zarada, to nije dobro. 

“Ako postoji takav mehanizam, to znači da se isplaćivanje zarade ne podrazumeva. Nažalost, kod nas taj problem postoji, ali je ovim institutom smanjen”, konstatovao je Vulin. 

On je istakao da je ovaj institut potpuno na strani radnika, te da se primenjuje u okviru Zakona o radu, a predviđen je poslednjim izmenama. 

“Kada je donet novi Zakon o radu, postojalo je nepoverenje, kao i sumnja u dobre namere i rešenja. Ali sada vidimo da se ti strahovi nisu obistinili””, zaključio je on.

 

Izvor: Tanjug