Štrajk glađu bivšeg radnika MIN Specijalna vozila

19.01.2015.

Bivši radnik niške fabrike MIN "Specijalna vozila" Zoran Nešić (55) počeo je juče štrajk glađu ispred Gradske kuće zbog toga što ne može od firme u kojoj je radio, a koja je otišla u stečaj, da naplati 6,5 miliona dinara na ime zaostalih plata.

 

Nešiću podršku pruža tridesetak bivših radnika Mašinske i Elektronske industrije koji takođe čitavu deceniju ne mogu da naplate zaostale plate iako imaju izvršne sudske presude.

"Ne vidim drugi način da dođem do zaostalih plata osim da štrajkujem glađu. Pisao sam premijeru Aleksandru Vučiću i molio ga da dođe danas u Niš i pomogne nam. Nisam dobio nikav odgovor. Razočaran sam zbog toga, očekivao sam makar telefonski poziv", rekao je Nešić za agenciju Beta.

Nešić je podsetio da je pri Ministarstvu privrede formirana radna grupa čiji je zadatak bio da pripremi sve što je potrebno kako bi Vlada Srbije isplatila zaostale plate radnicima propalih društvenih firmi u Nišu.

"Sumnjam da su bilo šta uradili i da su bilo kakav predlog poslali Vladi", rekao je Nešić.

On je najavio da će pred vratima Gradske kuće ostati sve dok njegov problem ne bude rešen.

"Nemam od čega da prehranim porodicu. Ne radimo ni supruga ni ja, sin je srednjoškolac, a živimo kao podstanari. Jedini prihod mi je socijalna pomoć od 10.000 dinara, a plaćamo kiriju za stan 12.000 dinara.

Radim sve fizičke poslove kada ih ima, ali ne uspevamo da skrpimo kraj sa krajem", rekao je Nešić koji je kao mašinski tehničar radio u MIN-u 31 godinu.

Okupljeni radnici ovom prilikom su podsetili da oko 4.000 radnika propalih društvenih firmi u Nišu potražuje od 200.000 dinara pa do sedam miliona dinara.

"Gladujemo već godinama, a izgradili smo te firme i ovaj grad. Ne tražimo ni radna mesta, ni socijalnu pomoć, tražimo samo minimalne zarade koje smo pošteno zaradili", istakao je Zoran Mišić bivši radnik Elektronske industrije.

Okupljeni radnici su najavili da će se takođe stupiti u štrajk glađu ukoliko njihov problem sa zaostalim platama hitno ne bude rešen.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Novosti