Štrajk upozorenja zbog izmena Zakona o radu

23.01.2014.

Jednočasovni štrajk upozorenja u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS Nezavisnost održan je danas na radnim mestima u preduzecima i ustanovama širom Srbije.

 

Osim u Beogradu štrajkovalo je i u Čačku, Kragujevcu, Nišu, Boru, Novom Sadu, Subotici, a prema podacima sindikata u štrajku je učestvovalo oko 90 odsto srpskih preduzeća i 530.000 zaposlenih, kako iz javnih, tako i iz nekih privatnih firmi.

Neki od sindikata koji su se pridružili štrajku su Nezavisni sindikat policije, sindikat poljoprivrede, tehnike i duvanske industrije, sindikat hemije i nemetala, sindikat metalaca, sindikat industrije, energije i rudarstva.

Današnji štrajk upozorenja, koji je organizovan od 11 do 12 sati, pokazao je, po oceni organizatora, da zaposleni u Srbiji ne žele reforme na način na koji predlaže ministar privrede Saša Radulović, kao i da su sindikati sada ujedinjeni.

"Hvala ministru - ujedinitelju. Ovakav uspeh nisu postigli nikada ni lideri sindikata, niti ijedan ministar u istoriji Srbije", rekao je predsednik S S S S Ljubisav Orbović na konferenciji za novinare u sindikalnom sedištu u Beogradu.

Štrajkovalo se u GSP-u, ispred Kliničkog centra Srbije, Pošti, policiji, Železnicama Srbije, ali i PKB, Imleku, Frikom-u, Fijat-u, kompaniji Knjaz Miloš, u preduzećima iz oblasti metalske industrije i prosveti, rekli su predstavnici sindikata na pres konferenciji.

U nekim gradovima Srbije, štrajkači su izašli i na ulice i trgove i tako izrazili svoje nezadovoljstvo zbog predloženih rešenja u oblasti radnog zakonodavstva, a podršku štrajku su dali i sindikati iz zemalja bivše SFRJ, rekao je Orbović.

U jednočasovnom štrajku upozorenja u Novom Sadu danas je učestvovalo oko 25.000 članova samostalnih sindikata, ili 90 odsto članstva te sindikalne organizacije.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština Vladimir Gvozdenović izrazio je zadovoljstvo odzivom zaposlenih na taj vid protesta protiv ranije predloženih izmena tri sistemska zakona i ocenio da je štrajk upozorenja bio uspešan.

Zaposleni u realnom sektoru, upravi i pravosuđu, zdravstvu, komunalnoj delatnosti, kulturi i drugim oblastima, prekinuli su rad od 11 do 12 časova a gde je to bilo neophodno poštovan je minimum procesa rada u tom terminu, istakao je Gvozdenović.

Jednočasovni štrajk upozorenja povodom predloga izmena i dopuna Zakona o radu održan je i u Subotici, ali je u većini preduzeća iskorišćen za informisanje radnika o najnovijim aktuelnostima u vezi ovog zakonskog dokumenta.

Kako je Tanjugu rečeno u Gradskoj organizaciji Saveza samostalnih sindikata u Subotici, u jednočasovnom štrajku učestvovalo je oko 4.500 radnika u 70 sindikalnih organizacija javnih preduzeća, ustanova i privrednih društava.

Nezadovoljni Predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu, zdravstveni radnici u Kragujevcu obustavili su danas rad na jedan sat, a u jednočasovnom štrajku nisu učestvovali zaposleni u prosveti.

Štrajkovali su zaposleni u Domu zdravlja, Zavodu za stomatologiju, Institutu za javno zdravlje", rekla je u izjavi Tanjugu predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Dragana Jovanović.

Ona je navela da su se jednočasovnom štrajku pridružili i članovi sindikata lekara i farmaceuta, kao i sindikata medicinskih sestara i tehničara.

U Pomoravskom okrugu u štrajku je učestovalo 5.000 zaposlenih i tako izrazilo nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama zakona o radu, stečaju i privatizaciji.

U štrajku je učestovalo više od 40 preduzeća i ustanova, a učešće su uzeli i sindikati zdravstva.

I radnici više čačanskih preduzeća i ustanova održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja da bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu.

"Štrajk upozorenja održali su zaposleni u preduzećima Fabrika Reznog alata, Sloboda, Komunalac, Vodovod, zatim, škole, čačanski Zdravstveni centar, a autobusi Autoprevoza u periodu od 11 do 12 časova stajali su na stanici", izjavio je predsednik Saveza samostalnog sindikata grada Čačka, Slobodan Jelić.

On je za Tanjugu rekao da su radici štrajk organizovali na svojim radnim mestima.

Jednosatnom štrajku upozorenja članova Samostalnog sindikata i sindikata "Nezavisnost" priključili su se i zaposleni u borskim javnim, javno-komunalnim preduzećima, ustanovama, Zdravstvenom centru, sudu i radnici RTB-a Bor.

Štrajkovali su i sindikati zaposlenih u Kliničkom centru u Nišu - Nezavisni sindikat, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Zahtev učesnika štrajka je isti- hitno povlacenje iz procedure Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

U jednočasovnom štrajku upozorenja danas su bili i radnici gradske čistoće u Nišu.

Sindikalne organizacije i članstvo Samostalnog sindikata i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost na području Jablaničkog okruga u 11 sati su prekinuli rad i pročitali proglas u kome su izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu.

Izvor: Tanjug