Vulin: Ostvaren najbolji rezultat u zapošljavanju osoba sa invaliditetom

31.12.2015.

Ove godine je ostvaren najbolji rezultat kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

 

Kako je istakao, na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, 4.575 osoba sa invaliditetom pronašlo je svoju šansu i priliku.

On je, prilikom posete preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Stil", istakao da je to značajan broj, kao i da je jako bitno da osobe sa invaliditetom svojim znanjem, svojim rukama, svojom vrednoćom, zarade hleb za sebe i svoju porodicu i da se osećaju kao korisni i važni članovi zajednice, što oni, kako je rekao, svakako i jesu. 

"Na osnovu evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, 4.575 osoba sa invaliditetom, od toga 1.758 žena, pronašlo je svoju šansu i priliku upravo u ovakvim zaštitnim radionicama", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanj. 

Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje 49 preduzeća u režimu zaštitnih radionica koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a naglašava da se ove godine taj broj, u tih 49, povećao za četiri. 

"To govori da polako, ali sigurno preduzetnici shvataju koje su prednosti ovakvog načina bavljenja poslom i privrednog organizovanja", rekao je Vulin i pozvao kompanije da uvek odvoje jedan deo svoje javne nabavke za preduzeća u kojima su zaposlene osobe sa invaliditetom. 

"Oni će za istu cenu i isti kvalitet dobiti i priliku da budu socijalno odgovorne, dobiće i priliku da ovim ljudima omoguće da im život bude bar malo lakši, kada već život nije baš bio pošten prema njima. To je način da svi dobiju", rekao je ministar rada. 

On je istakao da je Ministarstvo rada 2015. opredelilo više od 700 miliona dinara za razne oblike podsticaja zaštitnih radionica koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom. 

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je ovo najuspešnija godina za nas, od kako merimo godine, jer 99,99 odsto budžetskog novca je i potrošeno. To znači da su naša preduzeća radila dobro, to znači da su kupovala repromaterijal, zapošljavala ljude", naglasio je Vulin. 

Dodao je da su za iduću godinu namenjena približno ista sredstva i da očekuje da će biti ista godina. 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je velika korist grada uopšte da posluje jedno takvo preduzeće, da zapošljava invalide, sugrađane sa posebnim potrebama. 

Finansijski direktor "Stila" Slađana Petrović Papić navela je da to preduzeće zapošljava 72 osobe sa invaliditetom, koji proizvedu oko 50.000 pari HTZ zaštitne obuće. 

Dodala je da njeno preduzeće, prema Zakonu o javnim nabavkama, ima mogućnost rezervisane javne nabavke, gde, ako zadovoljava kvalitet, može da bude konkurentno na tržištu i navela da "Stil" radi za mnoga velika preduzeća- Kolubaru, Železnicu, Poštu, Telekom... 

"Proces proizvodnje odvija se kontinuirano, sve obaveze prema državi i zaposlenima izmirujemo redovno, imamo pozitivno poslovanje tokom godina", rekla je Petrović Papić. 

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Stil" u Zrenjaninu funkcioniše već 51 godinu, a od 2011. je pod patronatom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i prešlo u državnu svojinu.

 

Izvor: Tanjug