Rad na crno: Češće kontrole inspekcije, brojke sve strašnije

22.12.2015.

Od početka godine inspekcija rada je otkrila 503 slučajeva rada na crno u Jablaničkom okrugu, najviše u građevinskim firmama koje radnike kriju u drugoj smeni.

 

Republički inspektori u Leskovcu istakli su na zajedničkoj konferenciji za medije, sa načelnikom Jablaničkog okruga Božidarem Stojiljkovićem, da prilikom kontorole u tim firmama zateknu u smeni i po desetak neprijavljenih radnika.

"Svakog meseca pronađemo od 30 do 40 neregistrovanih radmola. Samo u jednoj kontroli otkrili smo njih 53. To nije zanemarljiva cifra", istakla je inspektorka rada Svetlana Marjanović. 

Takvih slučajeva ima i u malim zanatskim i trgovinskim radnjama. Rad na crno do sada nije zabeležen u velikim korporacijama poput "Jure" i "Džinsija". 

Božidar Stojiljković ocenio je da broj radnika na crno jeste povećan, ali da brojke izgledaju strašnije nego prethodnih godina jer su kontrole češće. On je ukazao i na mali broj inspektora. 

"Inspekcija rada trenutno kod nas zapošljava šest inspektora, a to nije dovoljno. Podneli smo nadležnom ministarstvu zahtev da zaposlimo još četvoro", istakao je Stojiljković, dodavši da rad na crno veoma izražen i u ugostiteljstvu. 

Inspekotori iz 14 inspektorata na područu Jablaničkog okruga obavili su ove godine ukupno 11.543 kontrola. 

Inspektorka Svetlana Marjanović koja kontroliše i Pirotski okrug, kazala je da je najdrastičniji vid sive ekonomije zabeležila prilikom kontrole dve tekstilne fabrike u Pirotu. U njima je u jednom danu registrovano 103 radnika na crno.

 

Izvor: B92, Beta