Udovički: Ocene prvi kriterijum za otkaze u javnom sektoru

22.12.2015.

22.12.2015.

Ministarka države uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da je najvažnije da se prvo identifikuju radna mesta u javnom sektoru bez kojih se može.

 

Prvi kriterijum za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru je ocenjivanje, a potom socijalni kriterijum, istakla je Kori Udovički.

Od 6. decembra na snazi je odluka o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu javne uprave i lokalne samouprave koja mora da se sprovede u roku od dva meseca. 

Ministarka države uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je za RTS da je državna uprava spremna za same pregovore ali i za veliki posao koji treba da se uradi. 

Govoreći o planu racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, Udovički je rekla da se ceo proces ne zasniva na pojedincima. 

"Mi često čujemo da je bilo partijskog zapošljavanja ili kadrovi su ovakvi ili onakvi. Najvažnije je prvo da se identifikuju radna mesta bez kojih se može i to je urađeno odozgo do dole", rekla je Udovički. 

Prema njenim rečima, usvojen je akt koji ide sve do nivoa korisnika javnih sredstava. "Sada poredimo ko je iznad nekih standarda, ko je probijao propise, inspekcijske službe smo zaštitili, vodili smo računa po prvi put da stvarno gledamo na strukturu", kaže Udovički. 

Desi se da neka radna mesta imaju više izvršilaca, kaže ministarka. Sada je i na rukovodiocima da između tih izvršilaca biraju po vrlo jasnim kriterijumima - a prvi je performansa, ocenjivanje u prethodnom periodu. Rekla je da je ocenjivanje bilo dosta slabo u smislu da su svi dobijali dobre ocene. 

Udovički kaže da je sledeći socijalni kriterijum i radi se na tome da se upoznaju svi zaposleni sa onim šta je regulativa. 

"Vrlo je važno da se držimo propisa da ne bude nikakvih ličnih preferenci. Moramo shvatiti da ovo nije posao ispravljanja greha u smislu nekadašnjeg partijskog zapošljavanja zato što bi to značilo da se opet partijski radi", kaže Udovički. 

Partijsko zapošljavanje se ispravlja tako što se daju jasni zadaci i jasne performanse i što se proverava kako ko radi, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave. 

Navela je da se broj smanjenja zaposlenih od 14.500 o kome se govori odnosi na broj u odnosu na početak 2015. godine. 

"Veliki broj tih ljudi su penzionisani ili su blizu penzije. Taj broj je s lokalnim javnim preduzećima, ali bez republičkih", kazala je Udovički. 

Kori Udovički je rekla da tu nije reč o otpuštanju ili penzionisanju već o promeni organizacije posla i o uštedi.

 

Izvor: B92, RTS