Vulin: Uskoro rešenje za radnike "Opcije pet"

21.12.2015.

Održan je sastanak povodom rešavanja problema radnika okupljenih u udruženju "Opcija pet", a očekuje se da će brzo biti postignuto zajedničko rešenje.

 

To udruženje okuplja bivše radnike Zastave i ostalih fabrika u Srbiji koji su uz opciju socijalnog programa "pet godina do penzije" dobrovoljno napustili posao 2010. i 2011. godine.

To su radnici su napustili fabrike kao tehnološki višak 2011. godine, uz opciju socijalnog programa do pet godina do sticanja prvog uslova za odlazak u penziju - 40 godina radnog staža. 

"Jutros smo razgovarali i radimo na postizanju zajedničkog rešenja i vlada će vrlo brzo biti obaveštena o tome", izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin u Nišu 

Po novom Zakonu o PIO, koji je počeo da se primenjuje od januara ove godine, svima koji su ispunili taj uslov, ali ne i drugi - 65 godina života, stigla su rešenja o odlasku u prevremenu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa za 20,40 odsto. 

Ispunjavanjem uslova 40 godina staža bivši radnici nemaju više pravo na primanje mesečne novčane naknade na tržištu rada. 

Ti radnici, kojih ima oko 6.000 širom Srbije, traže da budu izuzeti iz novog zakona po kome nemaju pravo na pun iznos penzije, zbog retroaktivne primene.

 

Izvor: Tanjug