Policijski sindikat: Sistem se urušava, štrajk od 23. novembra

18.11.2015.

Rukovodstvo Policijskog sindikata Srbije za 23. novembar najavljuje početak štrajka glađu. Nezadovoljni su položajem i platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sekretar u MUP-u odbgovara: to je medijsko huškanje vođa sindikata.

Šta ne valja u srpskoj policiji? Policijski sindikat Srbije tvrdi da su to loša finansijska situacija i neprofesionalan rad u ministarstvu.

Kritikuju i nacrt novog zakona o policiji: „Imate niz članova koji propisuju da ako policijski službenik dobije dve godine zaredom negativnu ocenu za rad prekida mu se reni odnos u ministarstvu, pa recimo ministar ima pravo da naredi snimanje svih policijskih sližbenika bez odobrenja tužilaštva i tako dalje, znači to je jedna presija , pa imate i provokacije krivičnih dela nad policijskim službenicima - to zaista nema nigde u Evropi“, objašnjava Veljko Mijalović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković je u pisanoj izjavi naveo je da je skandalozna najava rukovodstva Policijskog sindikata Srbije da će članovi Upravnog odbora tog sindikata započeti štrajk glađu u trenutku kada je ceo svet suočen sa migrantskom krizom i borbom protiv terorizma:

"Medijsko huškanje vođa Policijskog sindikata Srbije ne predstavlja ništa drugo do urušavanje sistema bezbednosti, u trenutku u kojem bi trebalo da budu svesni izazova sa kojima se suočava ceo svet, pa i Srbija. Očigledno ih vode njima znani interesi, a ne interesi građana čija bezbednost bi morala da im bude na prvom mestu", kaže Miličković.

Profesor Dušan Davidović smatra da je stanje u srpskoj policiji duboko politizovano i dodao da se ni Institutu za kriminološka istraživanja ni Institutu za uporedno pravo niko nije obaćao za konsultacije u vezi s predlozima izmene Nacrta zakona o policiji.

"Kao što nismo pitani ni oko uvođenja komunalne policije, koja se i dalje zove policija, to mora kod nas da se zove policija, to su gradski redari, koji su se zaneli malo, pa se stvarno misle da su i oni policija, ali u najgorem izdanju", kaže Dušan Davidović, Institut za kriminološka istraživanja.

Davidović kaže da se u Nacrtu zakona o policiji i dalje ne vidi da se sprovodi ono što je započeto još 2001. godine, a to je reforma MUP-a na osnovu međunarodne analize i preporuka.

 

Izvor: N1