Vlada Hrvatske usvojila Predlog izmena zakona o radu

23.01.2014.

Tamošnji ministar rada Mirando Mrsić tvrdi da je reč o nužnim promenama koje će rešiti posledice ekonomske krize i zaustaviti rast nezaposlenosti.

 

Za ove izmene vlada je dobila podršku poslodavaca, nezadovoljni sindikati počinju pripreme za opšti štrajk, a laburista Zlatko Tušak pozvao je premijera Zorana Milanovića da "prestane da laže građane" i podnese ostavku.

"Cilj izmena zakona jeste sačuvati postojeća radna mesta i otvaranje novih", rekao je Mrsić dodavši da nema govora o smanjivanju prava radnika.

Radnici će, rekao je, i dalje raditi 40 sati sedmično, odnosno najviše 48 sati. On je dodao i da se zakonom pojednostavljuje postupak kolektivnog zbrinjavanja viška radnika.

"Nismo dirali otpremnine, ni otkazne rokove", rekao je Mrsić, prenela je Hina ne navodeći, međutim, šta je novo u odnosu na prethodno predloženi zakonski akt koji je povučen iz procedure.

Ministar je istakao da povreda radnog prava za poslodavce može značiti i zatvaranje firme, a prvi put jedan zakon o radu propisuje da poslodavac mora pisanim putem da naloži prekovremeni rad i mora da ga platiti. Mrsić je rekao da će se pri izglasavanju ovog zakona u Saboru tražiti konsenzus svih političkih stranaka.

"Ljudi pozivaju na reforme, dobiće ih. I Nemačka je menjala radno zakonodavstvo ... istina danas rade više za iste plate, ali su zato konkuretni", izjavio je Milanović povodom usvajanja Predloga zakona.

Inače, ovo je drugi Predlog zakona nakon što je premijer prvi povukao iz parlamentarne procedure sredinom decembra prošle godine jer se, kako je tada objasnio, oko tog zakonskog akta stvorila "velika galama". Kao razlog donošenja izmena zakona, premijer je naveo veću zaposlenost.

"Zakon o radu privremeno smo povukli, jer smo svesni koliko je to ozbiljna svar", rekao je tada Milanović istakavši da taj akt neće biti donet "na galamu".

Reagujući na novi predlog Zakona o radu Tušak je podsetio da je premijer na početku svog mandata u Saboru rekao da "Zakon o radu nije samo slovo na papiru, nego društveni dogovor".

"Pozivam premijera da ne laže građane i ovaj Sabor, da počne da govori istinu ili da podnese ostavku", rekao je Tušak.

Predlaganje novog ZOR-a bez dogovora sa socijalnim partnerima Tušak je nazvao varvarskim činom i upozorio da je u toku izjašnjavanje o opštem štrajku koje su sindikati pokrenulu upravo zbog najave izmena pomenutog zakona.

Izvor: Tanjug