Prosvetari bi bili zadovoljni sa 10 do 15 hiljada jednokratne pomoći

16.11.2015.

Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da nije zadovoljan iznosom jednokratne pomoći, a njegov predsednik Branislav Pavlović kaže da bi nezadovoljstva bilo znatno manje da je pomoć iznosila 10 ili 15.000 dinara.

 

Pavlović je na pres konferenciji rekao da su prosvetari mnogo više obradovani time što će škole biti obnovljene, nego povećanjem plate od četiri odsto.

On je rekao da je predlog njegovog sindikata bio da se pomoć selektivno isplati, što znači da oni kojima plata nije smanjena dobiju određenu fiksnu sumu, a da oni kojima je smanjena dobiju više, recimo, procenat od plate.

Taj predlog, priznao je, nisu prihvatili ostali sindikati.

On takođe tvrdi da na sastancima u vladi nisu ni dali predloge, da su u pregovorima uglavnom slušali šta im se predlaže.

"Pozvani smo na sastanak i saopšteno nam je koliko država ima para i koliko može da izdvoji, iznos pomoći nije bio naš zahtev, mi smo mogli bilo šta da tražimo, oni bi rekli - nemamo pare, odredili smo jednu milijardu... samo smo saslušali šta će vlada da uradi", tvrdi Pavlović.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Ljiljana Kiković izrazila je nezadovoljstvo što zaposleni u predškolskim ustanovama nisu pomenuti.

Istakla je da u Skupštini Srbije niko reč nije pomenuo o predškolstvu.

"Mi organizujemo protest 20. novembra, prijavili smo policiji, jutros smo dobili potvrdu da je prijavljen skup i tu ćemo izneti naše nezadovoljstvo i predati zahteve", rekla je Kiković.

Prema njenim rečima, njen sindikat zahteva jednokratnu novčanu isplatu od 7.000 dinara za sve zaposlene u predškolskim ustanovama Srbije, povećanje plata od januara 2016. za četiri odsto i smenu ministra prosvete Srđana Verbića.

 

Izvor: RTV