Sertić oterao BIP u stečaj zbog poslovno-stambenog prostora

04.11.2015.

Oko 400 malih akcionara članova udruženja "Novi akcionari" i "Mali akcionar" kao i radnika Beogradske industrije piva i juče je protestovalo ispred Ministarstva privrede i Vlade Srbije ne mireći se sa odlukom o proglašenju stečaja u njihovoj fabrici.

 

Demonstranti su se prvo kratko zadržali ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo privrede, gde su negodovali da bi se potom uputili ka Vladi Srbije kako bi ponovili svoje zahteve da se poništi odluka o stečaju.

- Na sastanku koji smo 24. jula imali sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovoreno je da se pronađe strateški partner za BIP. Međutim, taj dogovor nije ispoštovan. Razlog za proglašenje stečaja u fabrici je želja ministra privrede Željka Sertića da se ona likvidira, kako bi se na prostoru gde se nalazi BIP mogao da se izgradi poslovno-stambeni kompleks. Ne postoji nijedan razlog za stečaj, fabrika može normalno da proizvodi, isplaćuje lične dohotke i izmiruje obaveze prema državi. Postoji nekoliko kupaca iz inostranstva koji su zainteresovani da postanu vlasnici BIP-a. I pored svega toga, fabrika je oterana u stečaj. Zbog toga tražimo momentalnu ostavku ili smenu ministra privrede Sertića kao i utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su namerno gurali preduzeće u stečaj i preduzimali druge štetne radnje i nezakonitosti - kaže za Danas Vojislav Ćorović, predsednik udruženja "Novi akcionari BIP-a".

Mali akcionari BIP-a zahtevaju i da se, zbog sumnje u sukob interesa kao i objektivne odgovornosti a u cilju lakšeg otklanjanja posledica i izlaska iz stečaja u kome se BIP trenutno nalazi, hitno pokretanje postupak utvrđivanja lične odgovornosti i momentalnu ostavku ili razrešenje najodgovornijih aktera u vezi sa potpisivanjem skandaloznog ugovora o "poslovno-tehničkoj saradnji" između BIP-a i preduzeća "M-6 Eden Srb".

- Više je nego očigledno, da su Poreska uprava i Ministarstvo privrede minirali sprovođenje dogovorenih zaključaka o privatizaciji BiP-a putem oglašavanja i prodaje njegovog kapitala. Zbog svega navedenog, zahtevamo i hitan sastanak svih učesnika i odgovornih aktera te da se detaljno utvrde sve okolnosti u vezi postupaka koje su povlačili Ministarstvo privrede i Poreska uprava - ističe Ćorović.

Prema njegovim rečima, namernim, neosnovanim i pre svega nezakonitim guranjem BiP-a u stečaj, više od 5.000 akcionara i država Srbija, ostaju bez svojih akcija, što predstavlja direktno ugrožavanje vlasničkih prava na najgrublji mogući način, kao i pokušaj da se stečajem prikriju tragovi i dokazi postojanja višegodišnjeg kriminala u BIP-u. On dodaje da u slučaju da nadležni u Vladi Srbije ne uvaže zahteve malih akcionara i zaposlenih u BIP-u da odluka o stečaju bude povučena, oni planiraju da angažuju advokate i tuže državu zbog likvidacije preduzeća iako za to nije postojala ekonomska osnova.

 

Izvor: Danas