Knežević: Ko radi legalno u Srbiji nema šanse da opstane

21.10.2015.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća ocenjuje koliko je nepovoljan poslovni ambijent u Srbiji, u kojoj nekome odgovara da se finansijski izveštaji preduzeća ne objavljuju na vreme, a porezi obračunavaju po sistemu koliko državi treba novca.


Privrednici u Srbiji i dalje su suočeni sa enormnom sivom ekonomijom i velikim brojem parafiskalnih nameta, smatra on.

Odgovorno tvrdim da nijedna reforma, niti zakon nije promenjen da bi sadržajno doneo bolje uslove privređivanja. Fiskalna konsolidacija će oslabiti poziciju privrede, jer se smanjenjem plata smanjuje i lična potrošnja. Pored toga, država nije realizovala javne investicije, rekao je Knežević koji je i vlasnik konfekcije Modus.

Knežević je objasnio da Međunarodni monetarni fond i Svetska banka hvale smanjenje deficita, jer njih brine samo da li će država da vuče poteze kojim će na vreme vratiti kredite, ali ih ne zanima da li Srbija ima rast zaposlenosti i da li je konsolidovala privredu.

Odgovorno tvrdim da nijedna reforma, niti zakon nije promenjen da bi sadržajno doneo bolje uslove privređivanja u Srbiji. To je zbir praznih fraza, niko ne meri rezultate tih reformi. Samo Zakon o radu predstavlja pomak, ocenio je Knežević.

Privreda u Srbiji je sve opterećenija, sa 147 parafiskalnih nameta i porezom na imovinu.

Izostali su finansijski izveštaji za poslovanje firmi za prošlu godinu, koji se obično objavljuju u junu. Kao da neko ne želi da budu objavljeni, a pokazali bi katastrofalno stanje u finansijskom poslovanju privrede Srbije, smatra Knežević.

Prema njegovim rečima, poreski sistem Srbije je donkihotovski, jer se stope poreza obračunavaju po tome koliko državi treba novca.

Onaj ko radi legalno nema jedan odsto mogućnosti da opstane, upozorio je Knežević, koji ukazuje da privrednici više nemaju snage, jer je poslovanje postalo nemoguće.

 

Izvor: Fonet