Sindikat EPS preti štrajkom Obradoviću

16.10.2015.

Sindikat radnika EPS-a zapretio je štrajkom i smenom rukovodstva ukoliko se ne zaustavi reorganizacija kompanije koju je započeo generalni direktor Aleksandar Obradović, piše „Blic“.

 

Ovakav zahtev definisan je na sednici IO, kada je konstatovano da se mimo sindikata sprovode reforme koje „EPS vode u propast“. Zato u pismu generalnom direktoru zahtevaju da se najkasnije danas održi sastanak s rukovodstvom, a u suprotnom najavljuju generalni štrajk.
 
„Ko vam je dozvolio razbijanje distributivnih privrednih društava, najavu gašenja proizvodnih kapaciteta, ali i izradu sistematizacije radnih mesta, koju ste tajno uradili“, kaže se u pismu koje je potpisao predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević. „Koliko delova sistema ste već demontirali? Recite i koliko specijalista i eksperata ste postavili kao zamenu za bivše direktore. Za takve reforme niste dobili saglasnost sindikata iako u medijima tvrdite suprotno“, tvrde sindikalci. 

Aleksandar Obradović za „Blic“, međutim, kaže da je sindikat o svemu obavešten.
 
- Poslednji sastanak na temu reorganizacije održan je 1. oktobra. Otvoren sam za razgovore o reformi, ali sindikat ne može da zaustavi taj proces jer ga je trasirao osnivač EPS-a, Vlada Srbije. Što se tiče smene rukovodstva, to može da uradi Vlada Srbije, a ne sindikat - kaže Obradović.

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da je Vlada obaveštena o pismu sindikata. „Postoji nerazumevanje segmenata reorganizacije koja se sprovodi u EPS-u. Zato ću se danas sresti s predstavnicima poslovodstva, Nadzornog odbora i sindikata EPS-a. Uveren sam da ćemo sporna pitanja razjasniti - kaže Antić.

 

Izvor: Blic