Verbić: Potrebno ozbiljno rešenje za plate prosvetara

07.10.2015.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da do Nove godine treba da bude ispunjeno obećanje prosvetnim radnicima u vezi sa poboljšanjem njihovog materijalnog položaja i da je potrebno "pravo, ozbiljno rešenje za plate".

 

"Naravno da prosvetni radnici treba da dobiju pomoć, oko toga smo se davno saglasili, samo je pitanje tehničkog karaktera kako ćemo to uraditi. Siguran sam da ćemo ispuniti obaveze", rekao je Verbić novinarima u Beogradu.

On je istakao da su prosvetni radnici, kada su u pitanju platni razredi koji se rade za ceo javni sektor, uradili svoj deo posla.

Napravljen je, kako kaže, katalog zanimanja, predlog platnih grupa, pravilnik o stručnom usavršavanju i napredovanju nastavnika.

On ističe da je problem kako sve to uskladiti sa ostalim sektorima, koji se finansiraju iz republičkog budžeta.

"To je veliki zadatak, jer nam je potrebno pravo, ozbiljno rešenje za plate, ne samo u prosveti, nego u svim delatnostima, koje se finansiraju iz budžeta", rekao je Verbić.

Ministar je istakao da tog rešenja za sada nema, ali, kako kaže, sindikati u prosveti jako dobro znaju šta je urađeno. On je izjavio da ne vidi zašto bi se raspadala vladajuća koalicija zbog afere sa vetroparkovima, prisluškivanjem i optužbama za korupciju i da ministarka Kori Udovički ima njegovu punu podršku za posao koji radi.

Na pitanje novinara kakva je atmosfera bila na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, budući da mediji pišu da se raspada koalicija, Verbić je rekao da je to bio normalni sastanak vlade i da ne vidi zašto bi se raspadala koalicija.

"Atmosfera je bila normalna, ne razlikuje se od bilo koje druge vlade. To nam je posao, moramo da diskutujemo, ponekad da se ne složimo oko prioriteta", naveo je Verbić i dodao da je normalno da među ministrima ima neslaganja i da imaju različite prioritete.

Ministar je poručio da potpuno razume ono što radi Udovički, jer treba da završi veliki posao oko sistema plata.

"Naravno da ima moju punu podršku za to, jer je ključno pitanje za prosvetne radnike finansiranje svih nas", istakao je Verbić.

 

Izvor: Tanjug