Nezavisni sindikat metalaca Železare za smanjenje broja poverenika

02.10.2015.

Nezavisni sindikat metalaca Železare Smederevo predlaže uštede u sindikatima fabrike. Godišnje bi preostalo 18,5 miliona dinara. Smanjili bi broj poverenika

 

Nezavisni sindikat metalaca predložio je upravljačkom menadžmentu Železare Smederevo, "HPK Inženjeringu" da ukidanjem pojedinih radnih mesta u sindikatima, godišnje fabrici uštedi 18,5 miliona dinara.

Nezavisni sindikat metalaca je poslodavcu dostavio predlog Sporazuma o uslovima za rad reprezentativnih sindikata kojim nudi ukidanje radnog mesta "šef stručne službe" u sva tri reprezentativna sindikata i smanjenje broja poverenika sa sadašnjih 25 na pet.

- Ukidanjem radnog mesta šef stručne službe u reprezentativnim sindikatima godišnje bi se uštedelo 3.752.000 dinara - kaže Mileta Gujaničić, predsednik ovog sindikata.

Gujaničić navodi da se godišnje zbog korišćenja sindikalnih dana poverenika, ostvaruje 46.800 sati plaćenog odsustva i prekovremenog rada za poverenike i zaposlene koji ih menjaju.

- Nezavisni sindikat metalaca je godinu i po dana normalno obavljao svoje sindikalne aktivnosti bez "sekretara sindikata" i Železari je uštedeo oko 2,5 miliona dinara. U pogonima gde nedostaje veliki broj radnika, Železara bi mogla sa ovim brojem sati, da zaposli 264 nova radnika, a da ta zaposlenja ne koštaju dodatno ni jedan jedini dinar - smatra sindikalac.

 

Poslodavac se do sada nije izjasnio o ponuđenim uštedama. 

Nezavisni sindikat tvrdi da "određen broj poverenika iz sindikata ide po pogonima, podmićuju sa tri, četiri, pet hiljada novoprimljene radnike", umesto da sa zaposlenima razgovaraju o strateško važnom pitanju opstanka i razvoja Železare. Prosečna zarada u Železari je 56.000 dinara.

 

Izvor: Novosti