Požar u fabrici „Milan Blagojević", četiri radnika teže povređena

01.10.2015.

U vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u sredu opet izbio požar, četvorica radnika teže povređena. Mašine su zastarele, nemamo ni adekvatnu zaštitu od požara. Ministarstvo: Kriv ljudski faktor

Fabrika "Milan Blagojević" / Opekotine visokog stepena zadobio je Darko Ćebić

Četvoro radnika povređeno je u požaru, koji je u sredu ujutro oko devet časova izbio u vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima. Opekotine visokog stepena zadobili su Darko Ćebić (49), Milan Babić (51) i Zvezdan Nikolić (55), a najlakše je povređen Miloljub Ćebić (46).

Njih četvorica odmah su prevezena u čačansku bolnicu, na odeljenje intenzivne nege, a trojica sa težim povredama su potom sanitetskim vozilima uz pratnju policije prebačena na VMA.

Načelnica odeljenja Intenzivne nege čačanske bolnice dr Jela Bošković kaže da su u bolnici zbrinuta četiri radnika.

- Oni su na odeljenje primljeni sa ozbiljnim opekotinama po čitavom telu, pojedinima je opečeno više od 40 odsto površine kože. Njihovo zdravstveno stanje dodatno otežava činjenica da opekotine imaju i na disajnim putevima. Troje povređenih, od kojih je dvoje životno ugroženo, dalje lečenje će nastaviti na Klinici za opekotine beogradske VMA - rekla je dr Bošković.

Kako smo saznali, požar je izbio u radnoj jedinici Namenska 2, u odeljenju za proizvodnju baruta, odnosno na mašini za gnjetanje baruta. Četvorica radnika bila su u istoj prostoriji kada je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, došlo do varničenja, koje je zapalilo barut.

- Nije bilo nikakve eksplozije, već je došlo do manjeg požara. Formirana je posebna komisija Ministarstva odbrane, koja će utvrditi šta je uzrok - rekao nam je Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću u ministarstvu. - Ne mogu sa sigurnošću da kažem šta je izazvalo požar, ali imajući u vidu ranija iskustva u ovoj fabrici, mogu da kažem da presa, odnosno gnjetalica ne može da izazove požar. Gotovo 95 odsto sam siguran da je u pitanju ljudski faktor.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku su rekli da je zamenica tužioca Jasmina Lazović izlazila na teren, ali da se za uviđaj čeka dolazak beogradske ekipe veštaka i stručnjaka za pritivpožarnu zaštitu. Tek nakon njihovog završenog posla, moći će da se priča o uzrocima požara.

Novinarskim ekipama u sredu je bio zabranjen ulazak u krug namenske fabrike, a većina radnika, koja je izlazila sa posla, nerado je pričala sa novinarima.

- Potreseni smo. Ovo je, ne znam ni koja po redu nesreća u našoj fabrici. Mašine su zastarele, nemamo ni adekvatnu zaštitnu opremu od požara. Zabranjeno nam je da pričamo bilo šta za medije - kazali su nam zaposleni u ovoj vojnoj fabrici. - Ne znamo kako je došlo do požara. Nije bilo eksplozije, kako se u javnosti pričalo. Samo smo videli plamen, i čuli povike za pomoć. Naše vatrogasne ekipe, u okviru fabrike, brzo su reagovale i ugasile vatru.

Mile Ćebić, rođeni brat najteže povređenog radnika Darka Ćebića, rekao je da su mu javili za nesreću, ali da ne zna kako je do nje došlo. Darko, kako je objasnio, radi u "Milanu Blagojeviću" od 2000. godine, ima suprugu Dušicu i sinove Petra i Dejana.

- Čuo sam da su u tom trenutku punili gnjetalicu i nije mi jasno kako je tada mogao da izbije požar. Verovatno da je negde zavarničilo. Mogu da zamislim samo kako je buknuo barut, pa tada temperatura izbija i do 2.000 stepeni. Daj bože samo da Darko bude dobro - drhtavim glasom nam je kazao Mile. - Ne znam kako im nisu dali zaštitna odela...

Nezvanično, kako pišu Novosti, u fabrici "Milan Blagojević" i u utorak je izbio manji požar, kada su dva radnika zadobila manje opekotine. O ovom incidentu niko u javnosti ništa nije znao do nove nesreće. Pretpostavlja se da se ovaj incident dogodio u odeljenju sferičnih baruta.

HRONOLOGIJA 
* 8. 4. 2014. - Poginuo poslovođa u kovačkom centru vojne fabrije "Krušik" u Valjevu.
* 25. 6. 2012. - Povređen radnik u eksploziji u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima.
* 21. 9. 2011. - U manjem požaru u fabrici "Milan Blagojević" povređen radnik.
* 27. 12. 2010. - Niz eksplozija u fabrici "Sloboda" u Čačku izazvao veliku materijalnu štetu.
* 10. 5. 2010. - Prilikom detonacije u "Krušiku" u Valjevu povređena dva radnika.
* 3. 9. 2009. - Sedmoro radnika poginulo, a 13 povređeno u eksploziji u barutani fabrike "Prvi partizan" u Užicu.
* 19. 10. 2006. - Eksplodirao vojni magacin kasarne "7. juli" u Paraćinu i povređene čak 22 osobe.
* 29. 5. 2006. - Troje ljudi preminulo zbog eksplozije u "Prvoj iskri" u Bariču, a još troje je povređeno.
* 3. 12. 1997. - U požaru u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima toje radnika poginulo, a sedmoro povređeno.

 

Izvor: Novosti

Foto: Novosti