Vulin: U 2015. zaposleno više od 2.000 osoba sa invaliditetom

26.09.2015.

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da je ove godine za zapošljavanje osoba sa invaliditetom njegovo ministarstvo izdvojilo 500 miliona dinara. U prvih osam meseci zabeleženo povećanje zapošljavanja tih osoba za 39 odsto, ističe Vulin.

 

Zaposlilo se više od 2.000 osoba sa invaliditetom sa Nacionalne službe zapošljavanja, a 1.759 je prošlo obuku u toj službi, rekao je ministar Aleksandar Vulin novinarima tokom posete Doma za dnevni boravak osoba ometenih u razvoju "Sunce" u selu Vodice kod Prokuplja.

Vulin je rekao da je ove godine učinjen iskorak u pogledu aktivnih mera zapošljavanja kojim je predviđeno zapošljavanje više od 7.000 osoba sa invaliditetom.

"Do sada je odobreno 1.683, a prijavilo se više od 2.500", rekao je Vulin i pozvao poslodavce da se prijavljuju, jer mesta ima.

Ukoliko poslodavci imaju predrasuda, pa se zbog toga ne prijavljuju, onda se sa tim mora boriti čitavo društvo, jer niko ne može biti diskriminisan u 21. veku zbog svog invaliditeta, poručio je ministar.

Merama je pridviđeno da se izdvoji 20 odsto više sredstava za zapošljavanje osobe sa invaliditetom u odnosu kada se zapošljava osoba bez invaliditeta, pa je tako naknada kod samozapošljavanja 200.000 dinara, a kod novog zapošljavanja od 180.000 do 280.000 dinara, dodao je Vulin.

U Domu "Sunce" trenutno boravi 17 korisnika, a kapacitet bi mogao da bude proširen i do 60 korisnika, pa bi taj dom mogao da preraste i u regionalnu ustanovu, rečeno je prilikom obilaska.

Ministarstvo je izdvojilo 375.000 dinara za plastenike, jedan je podignut, a drugi će biti urađen, u kome deca i osobe ometene u razvoju kroz radnu terapiju unapređuju kvalitet svog života.

Vulin je rekao da je Ministarstvo ove godine izdvojilo 319 miliona dinara za udruženja i ovakve projekte.

"Obradovati decu sa smetnjama u razvoju je više od radnog zadatka, to više nije radni zadatak, to je čast i zadovoljstvo", rekao je Vulin i ukazao "da takva deca ne smeju živeti kraj nas, ona moraju da žive sa nama".

Vulin je zahvalio lokalnoj samoupravi i Topličkom okrugu na podršci koju pružaju Domu, a direktor te ustanove Dragoslav Petrović zahvalio je ministru i donatorima na pomoći.

Proizvodi iz plastenika koriste se za pripremu obroka korisnika, a u sklopu ustanove radi logoped sa savremenim logopednim setom, korisnici izrađuju predmete narodne radinosti.

Osnivač Doma je Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti iz Prokuplja.

 

Izvor: RTS