Više od 26.000 radnika bez overene knjižice

28.08.2015.

Zaposleni u Srbiji plaćaju cenu restrukturiranja preduzeća i loših privatizacija.Osim neisplaćenih zarada uskraćuje im se i pravo na besplatno lečenje, jer nesavesni vlasnici i direktori firmi godinama ne uplaćuju redovno doprinos za zdravstveno osiguranje. Kako bi ubrzala rešavanje problema i pomogla zaposlenima, Vlada Srbije je obezbedila 168 miliona dinara za overu zdravstvenih knjižica za više od 14 hiljada radnika i njihovih porodica. Posle završenog procesa privatizacije, novi vlasnici moraće taj dug da vrate u državnu kasu.

 

Neki radnici su zaboravili šta znači redovna plata, a kod lekara odavno ne mogu da idu jer im knjižice nisu overene. Najteže je zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju. Zbog toga mnogi imaju samo jednu želju.

"Jedino što želim u poslednje vreme je da budem zdrava, jer firma nije u stanju zbog finansijske situacije da overi knjižice", navodi građevisnki inženjer u "Mostogradnji" Bojana Andrić.

"Nemam overene knjižice već dva meseca i deca koja su osigurana isto. Ne mogu da ih odvedem kod lekara", objašnjava Ksenija Stojanović iz "Mostogradnje".

Zato većina zaposlenih posle 20 i više godina staža, daje otkaz, da bi mogli da prijave zdravstveno osiguranje kod bračnog partnera. Sindikati tvrde da postoje maćehinski odnosi i različiti kriterijumi kada država uplaćuje preduzećima u restrukturiranju novac za overe zdravstvenih knjižica.

"Od 105 preduzeća ima 29 u kojima su overene zdravstvene knjižice šest meseci a nekima četiri meseca. Pre svega smo zabrinuti za te radnike koji žive u tim preduzećima, šta ako se slučajno ne pojavi zainteresovani kupac, ako ne nađu strateške partnere, kako će oni do kraja godine i ubuduće ostvariti to svoje pravo", navodi Dušan Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Tvrde da su najodgovorniji direktori preduzeća koje je država postavljala i tolerisala neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje radnicima. Zdravstvene knjižice biće overene, između ostalih zaposlenima u "Industriji obuće Beograd", "Galenici", "Simpu", "Jumku"... Vlada Srbije pokušava da zaštiti radnike u tim preduzećima .

"Mi se ponašamo prema pljačkaškoj privatizaciji kao da je to uradila neka viša sila. Nije kriv radnik što su loše prodali njegovu fabriku, krivi su drugi ljudi", ističe ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

U ovom trenutku, prema podacima Samostalnog sindikata, više od 26 hiljada radnika nema zdravstvenu zaštitu. Pojedina preduzeća taj problem rešavaju tako što uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje radnicima kojima je potrebno lečenje.

 

Izvor: RTS