Sindikat Utva Aviona: Agencija za privatizaciju nas je pustila niz vodu

24.08.2015.

Strepnje radnika Utva Aviona da će račun fabrike biti blokiran, nakon što je u junu ostala bez zaštite države od poverilaca, do sada se na sreću nisu obistinile

 

U međuvremenu dugovanja Utve , koja nisu velika u odnosu na ostale firme u restrukturiranju , dodatno su umanjena.

„Promenilo se to što smo smanjili dug fabrike sa 120 miliona na 60 možda i ispod toga. Još imamo 20-tak raznih tužbi koje treba smanjiti. Sad imamo problema malo sa Plinarom zato što imamo najveću dug prema njima i vrlo teško se poravnavamo jer su pripali NIS-u”, kaže za RTV Slobodan Kostić, predsednik sindikara radnika Utva Avioni. 

Od predstavnika Agencije za privatizaciju traže se odgovori zašto ni jednom nisu pokušali da prodaju fabriku ili bar pojedine objekte i 17 hektara zemlje koji pripadaju Utvi a ne koriste se 20 godina. Od tog novca namirila bi se dugovanja. 

„Šta je Agencija uopšte uradila u ovih deset godina restrukturiranja fabrike aviona? Apsolutno ništa. Sve smo sami uradili,oni ni jedan papir nisu odradili kako treba. Agencija nas je u poslednjih godinu dana, od kada je donet zakon, praktično pustila niz vodu. Strateški partner se javio septembra 2014 te i od tada nisu uradili ništa”, kaže Kostić. 

Utva je bila u restrukturiranju do juna ove godine, kada joj je taj status ukinut, a najavljene investicije Mubadale do danas nisu realizovane.

 

Izvor: B92, RTV, Dnevnik