900 Kruševljana uzelo otpremnine

12.08.2015.

U prethodna dva meseca oko 900 radnika iz Kruševca, pre svega iz preduzeća koja su bila u restrukturiranju, opredelilo se za državni socijalni program.

Stečaj je, u međuvremenu, proglašen u "Župi", "Savremenom domu", "Uljari" i Konfekciji "Zvezda", rekao je predsednik okružnog veća sindikata Milenko Mihajlović.

"Nadamo se da ova preduzeća neće otići u likvidaciju, već će nalaženjem strateškog partnera obnoviti proizvodnju", rekao je Mihajlović za Radio televiziju Kruševac. 

Najveća bi šteta bila da jedna hemijska industrija "Župa", koja je pre privatizacije imala 1.200 radnika, a sada je u stečaju, bude likvidirana, rekao je on, dodajući da misli da se za to preduzeće može naći strateški partner. 

Socijalni program u "14. oktobru" uzelo je više od 700 radnika, ali se prema Mihajlovićevim rečima očekuje povratak 150 lica na osnovu ugovora i povremenim i privremenim poslovima, jer ugovorene obaveze ovog kolektiva moraju biti ispunjene. 

"14. oktobar" je u predstečajnom postupku, dok su korporacija "Trajal" i FAM na listi 17 kolektiva kojima je privatizacija odložena i pod posebnim su državnim režimom. 

Ta preduzeća imaju i neku prednost, ima i pozitivnih pomaka kad je u pitanju FAM. U procesu privatizacije su i kruševačka pekarska industrija "Branko Perišić", kao i Regionalna Radio Televizija Kruševac.

 

Izvor: Tanjug, B92