Niš: Smene u policiji zbog samoubistva inspektorke

30.07.2015.

Nepune dve nedelje nakon samoubistva inspektorke niške Policijske uprave, uveliko traje istraga u vezi sa onim što je dovelo do tragedije.

Kako saznaju Južne vesti, u sklopu istrage je prethodnih dana smenjeno nekoliko oficira niške policije, među kojima su navodno i neki načelnici.

Međutim, dok načelnik Policijske uprave Srđan Grekulović tvrdi da ne zna ništa o tome, u Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije potvrđuju da ima "postupanja". 

Odlukom rukovodstva MUP-a i Direktorata policije Srbije smenjeno je više službenika iz rukovodstva Policijske uprave Niš, piše Politika. 

Prema informacijama ovog listsa, sa funkcija je smenjen veći broj rukovodilaca iz samog vrha PU Niš. Na funkciji načelnika, ostaje prvi čovek ove uprave Srđan Grekulović, koji je i pomoćnik direktora srpske policije. 

Odmah posle sezone godišnjih odmora, kako saznaje Politika, biće imenovani novi načelnici i rukovodioci u ovoj policijskoj upravi, a smenjeni, od kojih većina nije iz Niša, biće postavljeni na druge dužnosti. 

"U toku je istraga. Nije to smena, ali pošto ima elemenata mobinga, oni koji vrše mobing moraju da budu uklonjeni. Dakle, radi se na tome", rekao je predsednik sindikata Miloš Jelenković za Južne vesti. 

On dodaje da je sindikatu nebitno da li je reč o smenama ili unapređenju, već samo da ne budu na mestu na kome su sada 

"Nama je bitno da se oni sklone iz te sredine, da može istraga da bude nepristrasna", kaže Jelenković. 

Telo inspektorke Anice Mitić je pronađeno 15. jula na groblju u okolini Niša. Za sada se sumnja da je reč o samoubistvu. 

Ali kako je kasnije potvrđeno Južnim vestima iz Višeg tužilaštva, otvorena je istraga po oproštajnom pismu u kome je pokojna inspektorka pisala i o problemima koje je doživljavala na poslu. Ona je u pismu navela imena šefova koji su je, kako je napisala, maltretirali. 

Iz niške policije tada je saopšteno da "samoubistva nemaju veze sa radom u policiji".

 

Izvor: B92, Politika, Južne vesti