KSS protiv otpuštanja u javnom sektoru

24.07.2015.

Planovi Vlade Srbije da u septembru počne sa otpuštanjem oko 9.000 zaposlenih u javnom sektoru a da do kraja godine tu cifru zaokruži na 20.000, nailaze na izričita protivljenja sindikata.

Sindikalni aktivisti neće "mirno sedeti" u slučaju da država za mesec i po dana zaista i pokuša da ostvari svoje namere i iako je leto, većsu pokrenuli kampanje kako protiv otpuštanja u javnom sektoru tako i protiv najavljene privatizacije, piše Danas.

- Cifra od 9.000 zaposlenih koji će navodno od septembra biti proglašeni za višak u državnoj upravi, zdravstvu, školstvu i sudstvu, potpuno je proizvoljna i nije prihvatljiva za nas. Stanje u javnom sektoru Srbiji mora da bude predmet stručne i precizne analize a nikako "odokativnih" procena kako to čini Vlada. Mi ne vidimo da u javnom sektoru postoji višak od 9.000 zaposlenih i ne vidimo potrebu za bilo kakvim otpuštanjima - kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata. Naš sagovornik ističe da u javnom sektoru Srbije radi manje zaposlenih po glavi stanovnika nego što je to slučaj u razvijenim evropskim zemljama te da to predstavlja jasan pokazatelj da su priče o "prekobrojnosti" neutemeljene u realnosti.

- Srbija je zemlja sa malim brojem zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na mnoge druge zemlje. Mi u pojedinim sektorima zaista imamo višak, zaposlenih međutim u isto vreme u drugima imamo manje zaposlenih nego što je to potrebno. Prema tome država bi, zarad interesa građana i efikasnog funkcionisanja javnog sektora, trebalo da napravi planove kako bi se iz onih sektora koji imaju višak radnika, prekobrojni preselili tamo gde postoji manjak a ne da razmišlja o otpuštanjima. Tek kad se naprave jasne analize u kojim sve sektorima i za koliko treba povećati broj zaposlenih, tek kada se bude znalo koliko će radnika otići sa posla prirodnim odlivom, to jest sticanjem uslova za penziju, tek se tada može precizno i argumentovano govoriti o tome da li u javnom sektoru kao celini ima viškova ili ne. Mi stalno iznosimo argumente da tih viškova nema i stoga je priča o otpuštanjima koja treba da počnu u septembru za nas potpuno neprihvatljiva - ističe Cvetanović.

On dodaje da je kada je postavljena, aktuelna Vlada Srbije obećala nova zapošljavanja, ali da ništa od toga nije ispunjeno.

- Umesto toga smo dobili samo smanjenje plata u javnom sektoru i najave da će biti otpuštanja. U slučaju da do otpuštanja zaista i dođe, to bi predstavljalo novi udar na egzistenciju radnika i njihovih porodica. Kao sindikalna centrala mi se tome izričito protivimo i odgovorno tvrdimo da viškova zaposlenih nema - naglašava Cvetanović.

On ističe da Konfederacija slobodnih sindikata pored kampanje protiv otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru istovremeno vodi i kampanju protiv najavljenih privatizacija.

- U toku je prikupljanje potpisa protiv privatizacije Telekoma Srbija a mi se takođe protivimo i svim drugim najavljenim privatizacijama u javnom sektoru poput onih u Elektroprivredi Srbije i delovima Železnicama Srbije. Dok god vlada ekonomska kriza, KSS se principijelno protivi privatizaciji javnih preduzeća. Pored toga smatramo da je pogrešno prodavati preduzeća koja svojom zaradom pune budžet Srbije, kao što je slučaj sa Telekomom - zaključuje Cvetanović.

 

Izvro: Danas