Po nalogu upravnog inspektorata smanjene plate 19 gradskih čelnika

22.07.2015.

 

Odbor za administrativna pitanja Skupštine grada Niša je, postupajući po nalogu Upravnog inspektorata Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, smanjio plate 19 stalno zaposlenih funkcionera za 30 odsto.

 

Upravni inspektor je krajem prošlog meseca u izveštaju o redovnom inspekcijskom nadzoru konstatovao da su ovi funkcioneri, među kojima su gradonačelnik Zoran Perišić i članovi Gradskog veća, primali za skoro trećinu veću platu "na ime vršenja funkcije", što je suprotno Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama. Šesnaest funkcionera primalo je nezakonito uvećane plate od septembra 2012., jedan od 2013, a dvoje od početka prošle godine. 

- Odbor je prošlog petka, po nalogu upravne inspektorke Gordane Toković, ukinuo sporni član Pravilnika o platama lica koja bira i postavlja Skupština grada Niša u organima i službama grada, donet 2012. godine, po kojem je ovim funkcionerima osnovna plata uvećana na ime vršenja funkcije. Odbor je, takođe, izmenio pojedinačna rešenja za plate tih  funkcionera tako da  u njima umesto odredbe o uvećanju zarade za 30 odsto stoji da će se ona obračunavati i isplaćivati "po zakonu". Odbornička grupa kojoj pripadam zatražiće da načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović hitno podnese ostavku jer je kao "lokalni ministar finansija" morao da zna, te u skladu sa tim spreči isplate zarada protivno zakonu koji ih reguliše - kaže za Danas Predrag Jelenkovć, predsednik Odbora za administrativna pitanja i šef Odborničke grupe "Niška priča"u Skupštini grada. 

Nezakonito uvećanu platu gradonačelnik Perišić primao je od septembra 2012., zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković od februara 2014.,  a svih devet izvornih članova Gradskog veća od septembra  2012. Prethodni saziv Odbora za administrativna pitanja uvećao je koeficijent za obračun i isplatu plate za 30 odsto i predsedniku Skupštine grada Miletu Iliću, ali ono nije realizovano jer Ilić nije stalno zaposlen u Skupštini grada.

Plate su nezakonito uvećane i predsednicima osam stalnih radnih tela Skupštine grada. Za trećinu veću platu od zakonom dozvoljene primali su predsednici  odbora za mandatno-imunitetska pitanja, odnosno za imenovanje, kao i čelnik Korisničkog saveta javnih službi. Takve zarade isplaćivane su i predsednicima pet skupštinskih komisija, među kojima su Komisija za socijalna pitanja i Komisija za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave.  

 

Izvor: Danas