Rudari telima branili imovinu od izvršitelja

21.07.2015.

Radnici prvo tužili JP PEU "Resavica" zbog duga za smenski rad, pa sprečili naplatu. Izvršitelji u ponedeljak pokušali zaplenu na ime duga od 1,2 milijarde dinara


Stotinak kamarata iz rudnika mrkog uglja "Rembas" u sastavu "Resavice" u ponedeljak je telima branilo imovinu svog preduzeća, koju su sudski izvršitelji došli da zaplene na ime izvršnih presuda za neplaćeni smenski rad. Ukupni dug iznosi čak 1,2 milijarde dinara, ali od tog iznosa svega trećinu potražuju radnici, njih oko 1.800 koji su tužili svoje preduzeće, dok ostalo sleduje advokatima i sudskim izvršiteljima. U toku dana stiglo je i "spasonosno" rešenje Poreske uprave, koja je, kao poverilac prvog reda, stavila založno pravo na rudničku imovinu.

Nadoknade za smenski rad svakako sleduju rudarima, ali da je plenidba imovine siguran put do gašenja rudnika, stav je poslovodstva, ali i sindikata. - Naše radnike zloupotrebljavaju advokati kako bi se enormno obogatili, a nama zatvorili firmu. Problem pokušavamo da rešimo već pet godina, ali novca nema. Kao što smo lane branili Šabac od poplava, tako ćemo i sada braniti imovinu koju nam je država poverila na korišćenje i čuvanje - kazao je pred kapijom upravne zgrade "Resavice" Nebojša Milenković, predsednik Sindikata rudara "Rembasa". Nekoliko plenidbi se već dogodilo, a zaplenjena imovina prodata je u bescenje, precizirao je on. Primera radi, za dug jednom radniku, od 189.000 dinara, zaplenjeno je 300 tona uglja, čija je tržišna vrednost 30.000 evra. Za drugu presudu, od 186.000 dinara, popisano je pet automobila u voznom stanju...

Rudar Milan Savić, kome preduzeće duguje oko 150.000 dinara, jedan je od onih koji su tužili "Resavicu", ali su je u ponedeljak i - branili. - Mi ne odustajemo od tog novca, ali smo svesni toga da, ako se imovina rasproda, novac niko neće moći da dobije, jer nećemo imati čime da ga zaradimo. Rudari nikad nisu bili u goroj situaciji.

Rudnička imovina je, paradoksalno, osigurana ponajviše zahvaljujući - većem dugu, prema Poreskoj upravi. Kako je "Novostima" objasnio v. d. direktora "Resavice" Stevan Dželatović, dug ovoj državnoj ustanovi, na ime poreza i doprinosa, iznosi 7 milijardi dinara. - Dok ne izmirimo taj dug, niko više neće moći da nam pleni imovinu. Poreska uprava je, praktično, ovim rešenjem "stavila šapu" na imovinu, uložila neku vrstu hipoteke. Izvršitelji će nam ponovo doći kroz desetak dana, ali do tada će naša osnovna sredstva za rad i formalno biti zaštićena - kaže Dželatović, i dodaje da je, iz razgovora sa mnogim rudarima koji su tužili preduzeće, saznao da oni nisu ni bili svesni da će doći do ovako drastične situacije.

 

Privatizacija

Račun "Resavice" Vlada Srbije zaštitila je do 31. maja iduće godine, što je i poslednji rok za privatizaciju devet rudnika. - Na sastanku sa ministrom privrede Željkom Sertićem, zajedno sa predstavnicima naših sindikata i Agencije za privatizaciju, dogovorili smo prvi korak, a to je angažovanje privatizacionog savetnika i pronalaženje modela privatizacije - potvrdio je Dželatović. Naravno, država će morati da pomogne u razduživanju našeg najvećeg rudarskog preduzeća, kako bi bilo privlačno za investicije ili strateška partnerstva.

 

Izvor: Novosti