Radnici zaječarske Fabrike kablova blokirali magistralni put Zaječar – Negotin

16.07.2015.

Radnici zaječarske Fabrike kablova, koja je deo poljske multinacionalne kompanije Telefonika kable, blokirali su juče na pola sata državni put Zaječar- Negotin zbog neisplaćene akontacije za jun 2015 godine.

 

Predstavnici radnika su rekli da je do toga došlo jer je Gradska uprava Zaječara blokirala račun fabrike na ime neplaćene ekološke takse od 2010. do 2013. godine.

Radnici Kablova najavljuju blokadu puta i narednih dana, dok se račun firme ne odblokira.

Bez ikakve najave, jednostavno je blokiran raračun i novac koji je trebalo da nam bude isplaćen. Mi ćemo protestovati svaki dan dok se račun firme ne odblokira, da bi radnici mogli da rade i primaju svoje zarade, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata radnika Fabrike kablova Vidimko Tošić.

 

Protesti se nastavljaju do primanja plate

Prema rečima Ljubinka Tošića, predsednika sindikata ''Kablova'', protesti se nastavljaju sve dok ne prime ono što im sleduje.

-Tražimo od opštine da nam odblokira račun. Ukoliko ne primimo plate, protest i blokadu puta nastavljamo do petka. Dogovor je da u petak izađemo u centar grada i tamo održimo protesni skup – kaže Tošić.

Kako kažu zaposleni, veoma se boje da će im matična firma iz Češke zatvoriti fabriku zbog ovakvog stanja, a u Fabrici radi oko 400 zaposlenih.

 

Izvor: Danas, Blic

Foto: Blic